Grecia impune amenzi uriașe pentru localurile care nu difuzează muzică grecească. „O surpriză neplăcută“

0
Publicat:

Ministerul Culturii din Grecia a lansat un proiect de lege care prevede amenzi considerabile pentru localurile care nu respectă o cotă obligatorie de 45% muzică grecească în sistemul lor de sonorizare. Inițiativa a fost întâmpinată cu indignare de către industria turismului și a ridiculizată pe internet.

Localurile din Grecia, obligate să difuzeze muzică tradițională FOTO Captură Youtube
Localurile din Grecia, obligate să difuzeze muzică tradițională FOTO Captură Youtube

Decizia este parte a efortului de consolidare a promovării și protejării muzicii de limbă greacă, conform oficialilor din Ministerul Culturii.

Amendă de până la 20.000 de euro

Potrivit proiectului, proprietarii de localuri vor fi amendați cu sume între 2.000 și 20.000 de euro dacă nu respectă cerința de a difuza 45% muzică grecească în locuri publice precum aeroporturi, gări și centre comerciale.

Cu toate acestea, reacția industriei turismului a fost puternică. Federația pan-elenă a hotelierilor a emis o declarație fermă, susținând că această politică ar putea duce țara înapoi în timp și că folosește metode totalitare.

„O surpriză neplăcută este reglementarea Ministerului Culturii este o surpriză neplăcută. […] Acesta este un intervenționism de stat care ne întoarce cu mulți ani în urmă”, a declarat într-un comunicat de presă, Federația elenă a hotelierilor.

În ciuda criticii, ministrul Culturii, Lina Mendoni, a susținut că proiectul de lege are ca scop sprijinirea creatorilor greci de muzică și protejarea artei într-un mediu globalizat, în care muzica în limba engleză este dominantă.

„Într-un mediu globalizat, muzica în limba engleză a fost aproape impusă. Răspândirea muzicii în limba greacă este limitată. Noi, în calitate de Minister al Culturii, avem obligația, conform Constituției, de a proteja arta. Proiectul de lege este o serie de stimulente și nu ceva obligatoriu”, a susținut ministrul.

Proiectul de lege, ironizat pe internet

Pe internet, proiectul de lege a fost ridiculizat, mulți utilizatori susținând că această mișcare este doar o modalitate de a spori veniturile unei companii care colectează taxe pentru proprietatea intelectuală.

„Mendoni va crea listele corespunzătoare pe Spotify”, a sugerat un utilizator.

Ridiculizările privind ideea unei intervenții atât de directe a statului în preferințele muzicale ale localurilor a continuat.

„Restaurantele italiene vor fi obligate să servească mousaka o dată pe săptămână, în timp ce cele chinezești vor servi tzarziki ca garnitură”, a scris altcineva.

Un alt internaut a amintit că „ultimul ministru grec al Culturii dinaintea lui Mendoni care a impus hotelurilor să difuzeze o anumită muzică a fost Konstantinos Panagiotakis în 1972, respectiv cu doi ani înainte de căderea dictaturii coloneilor”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite