Grecii care au cumpărat Enel România, acuzați de practici anticoncurenţiale de CE. Reacţia PPC
0Grecii care au cumpărat subsidiara Enel din România - Public Power Corp (PPC) - sunt acuzați de autoritățile europene antitrust că au vândut energie la prețuri mici pentru a-și exclude rivalii.

Autorităţile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene acuză Public Power Corp (PPC) că a vândut electricitate pe piaţa en gros sub costuri pentru a exclude rivalii, ceea ce ar putea duce la o amendă semnificativă impusă companiei elene de utilităţi, transmite Reuters.
Comisia Europeană a indicat că aceste practici anticoncurenţiale au avut loc în perioada 2013 - 2019, când PPC a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa en gros a electricităţii din Grecia vânzând electricitatea generată de centralele sale termice la preţuri sub costurile variabile.
Executivul comunitar a transmis miercuri PPC o comunicare a obiecţiilor în care prezintă acuzaţiile la adresa companiei elene de utilităţi, după o investigaţie demarată în martie 2021.
"Efectele suspecte ale acestui comportament ilicit pe piaţa en gros a electricităţii din Grecia au provocat marginalizarea furnizorilor independenţi de energie electrică şi descurajarea investiţiilor în surse de energie mai prietenoase cu mediul", se arată în comunicatul CE.
O astfel de acţiune ar putea împiedica furnizorii independenţi de energie electrică să se extindă pe segmentul de retail.
"Prin urmare, comportamentul PPC ar fi putut duce la preţuri mai ridicate pentru consumatorii din Grecia, precum şi la niveluri ridicate de emisii ale poluării locale", a precizat Executivul comunitar.
Companiile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală dacă încalcă reglementările antitrust ale Uniunii Europene.
PPC: investigaţia se referă la perioada 2013 - 2019
La solicitarea „Adevărul”, compania a precizat următoarele:
“PPC SA („PPC”) anunță că Directoratul General pentru Concurență al Comisiei Europene („Comisia”) a trimis astăzi către PPC o comunicare privind Declarațiile de Obiecții privind o presupusă încălcare a regulilor UE de concurență. Cazul a început cu inspecția Comisiei la sediul PPC în februarie 2017, iar procedurile au fost deschise oficial în martie 2021. PPC a cooperat cu Comisia pe parcursul întregului caz.
Acuzațiile Comisiei se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 și 31 decembrie 2019. Prin urmare, cazul se referă la o perioadă înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieței grecești de energie electrică în conformitate cu modelul țintă al UE, dar, cel mai important, cu mult înaintea transformării companiei într-o companie de energie modernă și sustenabilă.
PPC va continua să coopereze cu Comisia și să ia toate măsurile adecvate și necesare pentru a-și apăra drepturile.
Declarația de Obiecții este o etapă a investigației și, după cum a subliniat Comisia în declarația sa, comunicarea privind Declarația de Obiecții nu aduce atingere rezultatului investigației.”
Grecii au cumpărat Enel în 2023
La finalul lunii octombrie a anului trecut, PPC a anunțat finalizarea tranzacției prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România, încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piața externă.
PPC a finalizat achiziția tuturor participațiilor deținute de Enel S.p.A. ("Enel") și filialele sale din România, ca urmare a îndeplinirii anumitor condiții uzuale pentru acest tip de tranzacții, prevăzute în contractul de vânzare semnat în data de 9 martie 2023. În conformitate cu acordul de mai sus, PPC a plătit aproximativ 1,240 miliarde de euro, echivalentul unei valori a companiilor de aproximativ 1,900 miliarde de euro (100% din acțiuni).
„Obiectivul PPC este de a deveni lider pe piața energiei curate în Europa de Sud-Est, cu un plan de investiții axat pe regenerabile. Achiziția activităților Enel din România este alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor. Vreau să mulțumesc tuturor echipelor care au contribuit la finalizarea cu succes a tranzacției. Astăzi, începem procesul de creștere și transformare în România, motivați de dorința de a deveni cea mai importantă companie de energie din țară”, declara atunci Georgios Stassis, președinte și CEO al PPC.
PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia, cu aproximativ 5,6 milioane de clienți. În plus, PPC deține o participație de 51% în Hellenic Electricity Distribution Network Operator S.A., care este unicul proprietar și operator al rețelei de distribuție a energiei electrice. De mai bine de 70 de ani, PPC este lider al industriei energetice din Grecia, contribuind semnificativ la procesul de electrificare a țării. Cu o capitalizare de piață de aproximativ 3,5 miliarde de euro în 25.10.2023, PPC este listată public, iar acțiunile sale sunt tranzacționate pe piața principală a Bursei din Atena.