Grecia, devastată de furtuna Daniel. Ploi de proporții biblice: s-au înregistrat 754 l/mp în 24 de ore

0
Publicat:

Furtuna Daniel a adus ploi torenţiale în vestul şi centrul Greciei, inundând case şi transformând drumurile în râuri. Mașinile au fost purtate de torent în mare, în centrul Greciei, în timp ce serviciile de urgență au emis avertismente oamenilor să nu părăsească locuințele.

Autoritățile au anunțat s-a înregistrat un nou record de precipitații căzute în 24 h, de 754 litri/mp, la stația Zagora Pelion din Grecia. În Magnesia s-au înregistrat peste 400 litri/mp în 30 ore.

Ploile care au început să cadă de luni seară au provocat cel puțin un deces în Grecia, o țară deja grav afectată de incendii devastatoare în vara acestui an, relatează Sky News.

Inundaţiile au făcut ravagii în Grecia FOTO Profimedia
Inundaţiile au făcut ravagii în Grecia FOTO Profimedia

Avertizări de intemperii severe sunt valabile, până mâine, în multe regiuni din Grecia. Furtuna Daniel afectează vestul și centrul țării.

Serviciile de urgență primesc mii de apeluri cu case inundate, iar un bărbat a murit în apropiere de orașul Volos, după ce un zid s-a prăbușit peste el. Este alertă cod roșu în această regiune, dar și în unele insule din Marea Egee.

Aseară, furtuna a lovit insula Eubeea, de lângă Atena, unde a provocat alunecări de teren, iar în Peloponez au fost afectate terenuri și culturi.

Pe de altă parte, niciun focar de incendiu nu mai este activ în Parcul Național Dadia, unde focul ardea de mai mult de două săptămâni.

Numeroși turiști români sunt blocați pe insula Skiathos

În Grecia, poliția a interzis circulația în orașul central Volos, în regiunea muntoasă Pelion din apropiere și pe insula Skiathos, o stațiune turistică, în timp ce ploile record au provocat cel puțin un deces, torenții de până la brâu măturau mașinile.

Numeroși turiști români sunt blocați pe insula Skiathos din cauză că feriboturile nu funcționează. Alți 300 de oameni așteaptă un zbor pe aeroportul din această insulă.

Departamentul de pompieri a declarat că cinci persoane au fost date dispărute, posibil să fi fost măturate de ape.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a pus atât incendiile, cât și furtunile pe seama schimbărilor climatice, recunoscând totodată că guvernul său de centru-dreapta "în mod clar nu a gestionat lucrurile atât de bine pe cât ne-am fi dorit" în ceea ce privește incendiile de vegetație.

"Mi-e teamă că verile, așa cum le știam, vor înceta să mai existe și de acum înainte verile care vor urma vor fi probabil tot mai dificile", a declarat el marți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite