Grecia a obţinut amânarea plăţilor către FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras. FOTO Time
Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras. FOTO Time

Guvernul grec a cerut şi a obţinut joi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) amânarea rambursării până la sfârşitul lunii iunie a patru rate din împrumut prevăzute în această lună şi din care prima trebuia achitată vineri, au anunţat FMI şi o sursă guvernamentală greacă, citată de AFP

„Am exploatat o posibilitate dată de FMI şi care ne va lăsa mai mult timp pentru negocieri", a declarat pentru AFP, o sursă guvernamentală greacă.

FMI a anunţat, de asemenea, într-un comunicat că Grecia „a informat instituţia că va regrupa plăţile datorate în iunie", reprezentând 1,6 miliarde de euro, aşa cum prevăd regulile instituţiei. 

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se finalizeză în luna iunie.

Luni seara, liderii Germaniei, Frantei, Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene au convenit să lucreze la “intensitate reală” în încercarea de a încheia negocierile în zilele următoare.

Discuţiile surpriză găzduite de cancelarul german Angela Merkel arată că şefii de state şi liderii organizaţiilor internaţionale au preluat controlul luptei pentru menţinerea Greciei în zona euro după luni de zile în care au insistat că aceasta era doar o problemă de negocieri tehnice între experţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite