Ghimpu: Modificarea Constituţiei R. Moldova va evita alegerile anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ieri seară, într-o emisiune de televizune, că nu vor fi organizate alegeri anticipate deoarece va fi modificată Constituţia.

"Nu vom avea alegeri anticipate. Comisia pentru reformă constituţională a decis că vom adopta o Constituţie revizuită, în care vor fi modificate mai multe articole, inclusiv articolul 78 care prevede alegerea şefului statului", a precizat Ghimpu.

Potrivit acestuia, Constituţia în formă revizuită va putea fi adoptată de Parlament prin majoritate absolută (50 plus unu deputaţi), apoi supusă unui referendum naţional, care ar putea să aibă loc până la 16 iunie, zi în care preşedintele ar putea lua o hotărâre privind divolzarea Parlamentului.

Prin revizuirea Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova ar putea fi ales de 50 plus unu dintre deputaţi sau de către întreaga populaţie. "În funcţie de forma de guvernământ a republicii. Dar consider că acum şeful statului trebuie să fie ales de către deputaţi, iar apoi mai vedem", a afirmat Ghimpu.

Peşedintele interimar a precizat că, în noua Constituţie, nu vor fi atinse “articolele importante”, cum ar fi neutralitatea ţării. "Urmează să decidem ce fel de republică dorim să avem: republică parlamentară sau republică prezidenţială”.

Constituţia va viza, de asemenea, stabilirea limbii oficiale a Republicii Moldova, care, potrivit lui Ghimpu, ar trebui să fie limba română. "Trebuie să punem punct referitor la limba vorbită. Nu pot promova o politică veche, stalinistă şi minciunoasă. Am venit în lupta politică nu pentru funcţii, dar pentru adevărul istoric. Noi vorbim limba română. Cred că vom găsi înţelegere în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană”, a afirmat el.

România ar trebui să nominalizeze un ambasador până la vizita lui Băsescu

Mihai Ghimpu a mai afirmat că România ar trebui să-şi nominalizeze până la vizita lui Traian Băsescu un nou ambasador în Republica Moldova.

"Dacă nominalizarea ambasadorilor poate dura ceva timp, sunt pentru a amâna întâlnirea mea cu preşedintele Băsescu. E important ca până la întâlnirea preşedinţilor R. Moldova şi României să fie nominalizaţi ambasadorii (României la Chişinău şi R. Moldova – la Bucureşti – n. red.)", a adăugat Ghimpu.

Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost expulzat din R. Moldova imediat după protestele din 7 aprilie, iar fostul preşedinte Vladimir Voronin a acuzat România de implicare în organizarea protestelor.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat săptămâna trecută că Traian Băsescu urmează să viziteze Republica Moldova în luna februarie şi nu în ianuarie, aşa cum s-a vehiculat anterior. Diplomaţia R. Moldova a precizat că mai întâi va efectuat o vizită la Chişinău ministrul de externe Teodor Baconschi, care va pregăti vizita şefului statului român.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite