Germania a preluat comanda Forţei de Răspuns a NATO. Motivul pentru care conducerea ar putea fi prelungită

0
Publicat:

La nivelul Ministerului German al Apărării se analizează dacă prelungirea se va face și după anul 2024, deși Marea Britanie ar fi trebuit să preia comanda Forţei de Răspuns cu Nivel de Reacţie Ridicat mai devreme.

Soldati germani FOTO: Getty Images
Soldati germani FOTO: Getty Images

Ministerul german al Apărării analizează în prezent dacă să prelungească exercitarea conducerii forţei operative comune a NATO de către Germania dincolo de 2023 din cauza întârzierilor intervenite din partea Marii Britanii, ţara care urma să preia conducerea acestei forţe în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, relatează marţi publicaţia Table.Media, citând surse din cadrul armatei germane, potrivit Reuters.

Bundeswehr-ul german (armata) a preluat comanda Forţei de Răspuns cu Nivel de Reacţie Ridicat (Very High Joint Readiness Task Force /VJTF) pentru 12 luni, ceea ce presupune ca cel care asigură conducerea să fie operaţional în termen de 48 până la 72 de ore. Germania a detaşat până la 2.700 de soldaţi în cadrul acestei forţe ca naţiune principală, scrie Agerpres.

Marea Britanie, potrivit surselor, citate de Table.Media va putea prelua conducerea VJTF abia în 2024, cu câteva luni mai târziu decât fusese iniţial planificat.

VJTF a fost creat după anexarea unilaterală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia şi a fost desfăşurat pentru prima dată pentru apărarea colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie anul trecut.

Nu este clar deocamdată ce efect ar putea avea asupra operaţiunilor VJTF întârzierea intervenită la nivelul conducerii grupului.

Alternanţa la conducerea VJTF între ţările membre este destinată să împartă povara asupra forţelor armate, în contextul în care brigăzi naţionale sunt detaşate pe o perioadă de trei ani în cadrul acestui grup, ceea ce înseamnă că nu sunt disponibile pentru alte misiuni sau obligaţii internaţionale.

"Nu există nimic oficial despre care să vă pot comunica deocamdată", a indicat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, în timp ce instituţia de apărare britanică nu a răspuns unei solicitări de a comenta informaţia din partea agenţiei menţionate de presă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite