S-a auzit glasul Cancelarului: „Germania trebuie să devină forța cea mai bine echipată din Europa!“
0Să nu vă gândiți la altceva: adevărat, e vorba despre un Cancelar al Germaniei care spune că țara sa trebuie să devină cea mai bine echipată forță armată din Europa, dar este vorba de Olaf Scholz care, azi, estima că asta este singura mișcare necesară și logică după ani de analize „eronate” care prezentau o situație nerealistă, aceea a unei Germanii „înconjurate de prieteni”. Foarte interesante și pilduitoare remarci ale Cancelarului prezent la o întâlnire cu înalți responsabili din cadrul armatei / Bundeswehr. Ocazie cu care a avut un discurs care poate însemna o schimbare de profunzime în concepția privind rolul și locul armatei în construcția forței Germaniei și a influenței sale covârșitoare în Europa.
Covârșitoare? Da, căci a zis Cancelarul aceste vorbe pline de elan patriotic și ar putea fi puse pe ritmul unui nou marș eroic al victoriei: „În calitate de națiune cea mai numeroasă, dotată cu cea mai mare putere economică și situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilierul apărării convenționale din Europa, forța armată cea mai bine echipată din Europa...Un fost ministru german al apărării spunea că suntem înconjurați doar de prieteni. Adevărul este că cei din politică, din economie și o mare parte a societății au fost foarte bucuroși să creadă în această teză și au plătit consecințe importante...Consecințe eronate – știm asta acum- mai ales dacă ne uităm la în ce stare se află armata germană...în același timp, arătăm în mod limpede și într-o manieră credibilă că Germania este gata să-și asume o responsabilitate de prim plan pentru securitatea continentului nostru”.
La ce se referă când vorbește despre starea mai mult decât preocupantă în care se află armata germană? E vorba despre un raport realmente devastator publicat în martie de comisia parlamentară pentru forțele armate, concluziile celor 168 de pagini fiind rezumată pentru ZDF de Eva Hogl care explica că lipsesc „echipamentele de bază” precum căștile sau vestele anti-glonț, asta inclusiv în cazul unităților de elită: „ Trăim într-una dintre cele mai bogate țări ale Europei, în inima Europei, iar cei 184.000 de soldați ai noștri nici măcar nu dispun de materialele de care au nevoie. Este un scandal!...Parașutiștii noștri nu au căști pentru a efectua salturile...În cazul comandourilor marinei de la baza Eckernford, de zece ani nu au piscină și trebuie să parcurgă kilometri întregi pentru a găsi un loc unde să înoate, să facă scufundări și să se antreneze...”.
A venit acum momentul unei schimbări fundamentale? Oare? Cum va arăta? Întrebarea ar putea să aibă ceva răspunsuri istorice interesante și care să pună pe gânduri, căci Germania și-a dorit mereu o armată puternică și rezultatele acestei tentanții politice au fost dramatice...Dar, ca să fie clar, acum Cancelarul nu se gândește la refacerea unui armate cu care să stăpânească Europa. Căci zice Cancelarul că „noi, europenii, trebuie să- ne asumăm cu mult mai multe responsabilități în sânul NATO”, pronunțându-se în favoarea stabilirii unui „cartier general european” care să poată efectua „misiuni, fie că este vorba despre evacuarea cetățenilor noștri cum s-a întâmplat anul trecut în Afganistan, fie de organizarea unei misiuni europene de antrenament și consiliere...doar creștere coordonată a capacităților europene va permite Europei să acționeze”.
Dar acesta nu este un tip de apel nu poate fi – și nici nu este, mai ales în contextul de acum – unul care să țină de capitolul atât de cunoscut nouă al demagogiei politice delirante și fără bază reală. Este clar că se pregătește terenul pentru inițiative majore privind investiții mai mult decât importante în dotări militare și asta trebuie explicat foarte bine populației care să înțeleagă de ce este nevoie, pe de o parte, de acceptarea unor sacrificii dureroase și, de partea cealaltă, să salute cu entuziasm și dăruire patriotică, programe naționale de înarmare și, eventual, intrare a țării în economie de război.
Cancelarul pregătește Germania pentru lumea ce vine.
Dar cine pregătește Europa pentru viitorul pe care-l anunță doamna Ursula von der Leyen, fosta sa colegă din guvernul german ca ministru al apărării, acum Președinta Comisiei Europene?