Georgia solicită Statelor Unite să deblocheze programul de ajutor militar pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a solicitat Statelor Unite să deblocheze livrările de armament către Ucraina, într-un context în care Europa depune eforturi pentru a consolida capacităţile militare ucrainene, scrie AFP, scrie Agerpres.

Preşedinte Georgia, Salome Zurabişvili FOTO: Profimedia
Preşedinte Georgia, Salome Zurabişvili FOTO: Profimedia

Autorităţile ucrainene susțin că au nevoie disperată de ajutor militar şi financiar suplimentar, în timp ce un nou pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari este în continuare blocat de republicani în Congresul Statelor Unite.

Declarând presei la Tbilisi, Salome Zurabişvili a spus că, „politic, Rusia este învinsă, dar militar, vedem problema livrărilor de arme (către Ucraina)”.

„Există o mare voinţă în Europa de a depăşi această problemă”, a continuat aceasta, adăugând că UE îşi consolidează capacităţile industriilor sale de apărare în domeniul muniţiilor.

„Sper ca Statele Unite să-şi revină în fire şi să deblocheze acest program de ajutor blocat la Washington”, a adăugat ea. „Dar pierdem timp”, a avertizat şefa statului georgian.

Rusia a invadat Georgia şi, ulterior, a înfiinţat baze militare permanente în cele două regiuni ale sale separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, pe care le-a recunoscut drept state independente.

„Europa s-a trezit, a realizat că Rusia este o ameninţare pentru securitatea sa, nu doar pentru cea a vecinilor săi”, a adăugat preşedintele Georgiei. Invazia Ucrainei „este un conflict global, nu regional”, a insistat Salome Zurabişvili, citată de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite