Garanțiile de securitate pentru Ucraina întârzie. Care este motivul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite și aliații săi europeni dezvoltă garanții de securitate pentru Ucraina, dar astfel de acorduri ar putea să nu se încheie până în 2024 cel mai devreme, scrie The Wall Street Journal, citând surse. Potrivit acestora, doar Statele Unite și Marea Britanie au început negocierile cu Kievul. Franța ar trebui să li se alăture în săptămânile următoare.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Volodimir Zelenski, la Paris, 8 februarie 2023 Foto EPA EFE

Potrivit interlocutorilor publicației, dezvoltarea garanțiilor pentru Ucraina este un proces destul de laborios. Până în prezent, participanții la acordurile în curs de pregătire nu au o părere comună cu privire la care ar trebui să fie exact obligațiile părților. De asemenea, trebuie să discute cu Kievul – în plin război acum – care ar putea fi viitoarele nevoi militare ale Ucrainei, scrie The Wall Street Journal.

Potrivit surselor publicației, Europa se teme că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA în 2024, va încerca să reducă fondurile alocate Kievului.

În plus, oficialii europeni trebuie să aibă încredere că industriile de apărare ale UE pot oferi asistență Ucrainei fără a compromite nevoile de aprovizionare ale armatelor statelor membre. În același timp, nu toate statele UE au un nivel de industrie de apărare comparabil cu cel american, scrie publicația.

Kievul și Washingtonul au început negocierile privind garanțiile de securitate pentru Ucraina la începutul lunii august. Londra li s-a alăturat mai târziu. Partea ucraineană și-a exprimat speranța că primele acorduri ar putea fi încheiate înainte de sfârșitul anului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu recent că Kievul ar putea primi garanții de securitate similare cu cele primite de Israel din partea Statelor Unite. Israelul nu face parte din NATO, așa că membrii alianței militare nu sunt obligați să-l ajute în cazul unui atac. În același timp, țara este un partener al Statelor Unite în Orientul Mijlociu și un beneficiar al asistenței militare americane.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite