G7 acordă 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din activele înghețate ale Rusiei

0
Publicat:

Liderii statelor din G7 au ajuns la un acord „asupra debursării a 50 de miliarde" pentru Ucraina, utilizând activele ruse înghețate, a anunțat miercuri seara președinția franceză, conform AFP, citată de Agerpres. Această debursare este programată să aibă loc înainte de sfârșitul anului 2024.

G7: Acord pentru sprijinirea Ucrainei - Foto Shutterstock
G7: Acord pentru sprijinirea Ucrainei - Foto Shutterstock

Există un acord. Ca întotdeauna în G7, liderii iau o decizie şi tehnicienii îşi fac apoi munca pentru a o pune în practică", pentru a se asigura că ea este „conform legii", „regulilor finanţelor publice" sau „capacităţilor financiare ale unora şi altora", menționează sursa citată.

Va exista o unanimitate în G7 când va fi vorba de a utiliza aceste active îngheţate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască", a declarat anterior John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe. 

Propunerea de a acorda Ucrainei până la 50 de miliarde de dolari, prin împrumuturi garantate din profiturile generate de cele circa 300 de miliarde de dolari în active înghețate ale Băncii Centrale Ruse de către Uniunea Europeană și țările G7, nu a fost inițial susținută de toate statele membre.

Aceasta este în principal o iniţiativă americană. Acest împrumut va fi rambursat prin profiturile obţinute din activele ruse îngheţate", a explicat preşedinţia franceză.

Cu toate acestea, dacă activele ruse vor fi dezghețate sau dacă profiturile generate nu vor fi suficiente pentru a finanța împrumutul, sarcina va trebui repartizată între membrii G7.

Noi am pus principiile acestei repartizări şi acum tehnicienii sunt cei care trebuie să ajungă la o înţelegere asupra contractului care va fi în final semnat", a mai subliniat Palatul Elysee, apreciind acest acord drept "foarte semnificativ"

Una dintre chestiuni este identificarea garanțiilor pentru acest împrumut, care este în principal american, dar care ar putea fi completat cu fonduri europene sau contribuții naționale, a explicat președinția franceză. 

Președintele francez Emmanuel Macron va sosi joi dimineața în Italia pentru a participa la summitul G7. El va avea întrevederi bilaterale vineri cu Papa Francisc și președintele algerian Abdelmadjid Tebboune. Sâmbătă, Macron se va deplasa în Elveția pentru summitul de pace în Ucraina, la care vor participa zeci de lideri din întreaga lume, însă fără prezența Moscovei și Beijingului. Macron va părăsi summitul sâmbătă seara, urmând să fie reprezentat duminică, a precizat Palatul Elysee. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite