Este Macron prea toxic pentru a câștiga? Nici măcar aliații săi nu vor chipul președintelui francez pe afișe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afara Franței, președintele Emmanuel Macron întruchipează omul de stat european lucid și sigur pe sine. În interiorul Franței, el este văzut din ce în ce mai mult ca o povară.

În urma deciziei bombă a lui Macron de a convoca alegeri anticipate după ce a pierdut drastic în competiția pentru Parlamentul European, aliații președintelui francez se tem că acesta i-ar putea duce la dezastru.

Emmanuel Macron. FOTO EPA EFE

Nu veți vedea chipul lui Macron pe afișele mele de campanie, vă pot spune asta”, a declarat un parlamentar care face parte din coaliția președintelui francez. „Palatul Élysée nu a înțeles cu adevărat starea de spirit «anti-președinte» din Franța”, a declarat un oficial din cadrul grupului parlamentar Renaissance al lui Macron, care, la fel ca și alții din acest reportaj, a beneficiat de anonimat pentru a discuta o chestiune sensibilă, scrie Politico.eu.

Sondajele de opinie arată că francezii îl văd pe președintele lor ca fiind disprețuitor și autoritar și ca pe un paratrăsnet pentru sentimentele anti-elită care au apărut în urma numeroaselor crize, cum ar fi revolta vestelor galbene și pandemia Covid, care au lovit Franța în ultimii ani. Reticența sa de a schimba cursul în fața protestelor de amploare privind reforma pensiilor de anul trecut a întărit opinia că este distant și că nu este la curent cu situația, în timp ce tonul său poate părea arogant și elitist.

Duminică, această reacție s-a cristalizat la urnele de vot. Adunarea Națională de extremă dreapta a terminat pe primul loc în alegerile pentru Parlamentul European din Franța cu 31,4% din voturi - mai mult decât dublu față de cele 14,6% obținute de partidul lui Macron. Un sondaj realizat în ziua votului a arătat că aproape jumătate dintre alegători au avut un obiectiv cheie: „să-și exprime nemulțumirea față de Emmanuel Macron și de guvern”.

Ca răspuns la această înfrângere, Macron a șocat Europa dizolvând parlamentul francez și convocând noi alegeri naționale pentru a prelua inițiativa și a reduce la tăcere extrema dreaptă. Votul amenință nu doar să bulverseze guvernul francez, ci și să arunce în aer politica europeană într-un moment critic, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina a intrat în cel de-al treilea an.

Dar Macron nu numai că nu este dorit în campania electorală pentru propriul său partid Renaissance (Renașterea), dar este văzut din ce în ce mai mult ca fiind imprevizibil, cu acuzații că președintele nu este la curent cu realitatea și se amăgește cu privire la atractivitatea sa.

În timp ce Macron consideră că alegerile anticipate sunt singura modalitate de a întoarce valul de extremă-dreapta și de a aduna în spatele său alegătorii din toate taberele, teama din propria sa tabără este că s-ar putea întâmpla contrariul.

Dacă președintele se prezintă singur, este un risc uriaș”, a declarat Mathieu Gallard, analist de cercetare la Ipsos. „Ceea ce este sigur este că, dacă se implică, va mobiliza oamenii împotriva lui”.

Ce spun sondajele de opinie

Primele sondaje de opinie arată că partidul lui Macron ar putea fi din nou învins în momentul în care alegătorii se vor întoarce la urne pentru alegerile parlamentare în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie. Coaliția prezidențială ar putea ajunge a treia forță în politica franceză, în urma extremei drepte și, eventual, a stângii.

Pentru mulți aliați și foști susținători, încrederea extraordinară în sine a lui Macron se transformă acum într-o negare a realității care îl face orb la antipatia pe care o generează.

Decizia de a se întoarce la urne este „actul delirant al unui om care este doborât de înfrângere”, a declarat un fost membru al personalului de la Elysée.

Tensiunile din cadrul coaliției care îl susține pe Macron sunt de așa natură încât greii îi cer președintelui francez să facă un pas înapoi. François Bayrou, un aliat cheie și unul dintre primii susținători ai lui Macron, s-a aflat luni seară la Palatul Élysée pentru a transmite mesajul că Macron „nu trebuie să se implice prea mult în campanie”, potrivit unui parlamentar centrist. Bayrou a discutat cu parlamentarii săi chiar și despre o „de-macronizare” necesară.

„Cu cât vorbește mai mult, cu atât pierdem mai multe puncte [în sondaje]”, a spus un consilier al unui deputat din partidul Renașterea al lui Macron.

Aceasta este o schimbare fără precedent în dinamica partidului pentru Renaissance. Partidul președintelui francez, care a apărut odată cu el, a fost mult timp respins ca o simplă cameră de rezonanță pentru Macron, care nu ar exista fără el.

Ce se întâmplă dacă pierde?

Adunarea Națională de extremă dreapta ar deveni pentru prima dată principala forță în Parlamentul Franței. Coaliția prezidențială a lui Macron ar fi la egalitate cu blocul de stânga. Zeci dintre parlamentarii săi și-ar putea pierde locurile.

„Suntem aruncați sub autobuz”, a spus un consilier de partid, „pentru o greșeală care îi aparține”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite