„Furt în formă agravată” la Vatican. Acuzaţii sunt asistentul personal al Papei şi un informatician al Sfântului Scaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistentul personal Paolo Gabriele (stânga jos) şi Papa Benedict al XVI-lea (dreapta) FOTO: Reuters
Asistentul personal Paolo Gabriele (stânga jos) şi Papa Benedict al XVI-lea (dreapta) FOTO: Reuters

Vaticanul a devenit scena unui scandal după ce asistentul personal al Papei Benedict al XVI-lea şi un informatician la Secretariatul de Stat au fost acuzaţi de furt de documente confidenţiale. Mai mult de atât, în cadrul anchetei a fost descoperit şi un cec în valoare de 100.000 de euro al cărui titular era însuşi Papa.

Asistentul personal al Papei Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele, şi Claudio Sciarpelletti, informatician la Secretariatul de Stat, sunt acuzaţi de „furt în formă agravată" din biroul superiorului său ierarhic, monseniorul Georg Gänswein, secretarul Suveranului Pontif.

Sciarpelletti este analist şi programator la Secretariatul de Stat din cadrul Vatican. Paolo Gabriele este fostul asistent personal al Papei Benedict, fiind cunoscut în presa din Peninsulă drept „majordomul" sau „corbul".

Gabriele este acuzat că a sustras note private şi mesaje confidenţiale adresate Papei Benedict sau scrise de acesta, copiindu-le şi furnizându-le presei.

Asistentul personal şi informaticianul vor fi judecaţi de o instanţă a Vaticanului, a anunţat judecătorul de instrucţie Piero Bonnet, într-un comunicat difuzat de Sfântul Scaun, potrivit agenţiei de presă ANSA.

Prima înfăţişare în faţa instanţei va avea loc pe 20 septembrie, transmite publicaţia italiana „Corriere della Sera". Dacă va fi găsit vinovat, Gabriele riscă până la şase ani de detenţie, dar poate fi graţiat de Papa Benedict.

Papa şi majordomul său

Avocaţii lui Gabriele susţin că scopul acţiunilor inculpatului era să ajute Vaticanul şi să facă Biserica romano-catolică „mai vie".

Potrivit părintelui Federico Lombardi, purtător de cuvânt la Vatican citat de publicaţia „Il Messaggero”, Paolo Gabriele va fi supus unei expertize psihiatrice. Cererea privind consultul psihiatric a fost susţinută şi de avocatul apărării pentru a atesta toate mărturiile referitoare la felul de a fi al fostului majordom al Papei, care îl prezintă drept „o persoană corect şi normală”.

În timpul percheziţiilor efectuate la reşedinţa fostului majordom de la Vatican, anchetatorii au descoperit mai multe documente sustrase din apartamentul papal, dar şi un cec în valoare de 100.000 de euro al cărui titular este însuşi Papa. Documentul bancar este datat în 26 martie 2012, fiind emis de Universitatea Catolică San Antonio din Guadalupe (Spania).

Forţele de ordine au descoperit şi o pepită (bucată de aur masiv, n.r.), dar şi o ediţie din 1581 a epopeii „Eneida". Gabriele susţine că cele două obiecte valoroase sunt cadouri din partea Papei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite