„Super vulcanul” ascuns din Italia se poate transforma în pericol global dacă erupe
0
Dincolo de golful oraşului Napoli în Pompei, unde mii de oameni au fost incineraţi de lava muntelui Vezuviu în anul 79, se află un „super vulcan” care ar putea provoca moartea a milioane de oameni într-o catastrofă cu mult mai gravă, spun oamenii de ştiinţă.
Noroiul care fierbe şi găurile sulfuroase din zona de vest a oraşului Napoli, cunoscute sub numele „Campi Flegrei”, sunt o atracţie majoră pentru turişti.
Totuşi, zona cu o activitate seismică intensă, despre care anticii au crezut că este intrarea spre iad, poate constitui un pericol de proporţii globale, milioane de oameni locuind la propriu pe vârful unei potenţiale erupţii vulcanice.
„Aceste zone pot da naştere singurelor erupţii capabile să producă efecte globale catastrofale, comparabile cu impactul unor meteoriţi”, a afirmat Giuseppe de Natale, şeful unui proiect de monitorizare a mişcărilor din adâncurile Campi Flegrei.
Se crede că un astfel de impact meteoritic este cel care a cauzat dispariţia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani, când cenuşa aruncată în atmosferă de explozia enormă a învăluit pământul în întuneric.
Oamenii de ştiinţă plănuiesc să sape 3,5 km în adâncime pentru a analiza marea cameră a rocii topite de lângă Pompei şi să avertizeze din timp asupra unei eventuale erupţii.
Campi Flegrei este similară cu craterul vulcanic din Yellowstone, din statul american Wyoming, dar provoacă îngrijorare mult mai mare deoarece este într-o zonă populată de trei milioane de oameni, în Napoli.
„Din fericire, este extrem de rar ca aceste zone să erupă la capacitate maximă, aşa cum e puţin probabil ca meteoriţi mari să lovească pământul. Dar unele dintre aceste zone, în particular Campi Flegrei, au o populaţie densă şi, de aceea, chiar şi mici erupţii, care din fericire sunt cele mai probabile, pot reprezenta un risc pentru populaţie”, a spus De Natale pentru Reuters.
Catastrofă provocată de săpături?
Cu toate acestea, proiectul, finanţat de Programul Internaţional de Foraj Ştiinţific, s-a lovit de opoziţia unor oameni de ştiinţă locali, care spun că săpăturile ar putea cauza o erupţie periculoasă sau un cutremur.
Consiliul oraşului din Napoli a blocat proiectul în 2010, dar, lun
a trecută, primarul recent ales, Liugi Magistris, şi-a dat acordul pentru reluarea lucrărilor.
De Natale susţine ca săpăturile sunt perfect sigure şi că probe similare au fost efectuate în cadrul unor proiecte miniere care căutau surse de apă termală în anii 1980 :„Aveau loc sute de săpături în trecut, cu mai puţine instrumente sigure, din motivele industriale, şi nimeni nu a zis nimic”, a afirmat el.
El a mai adăugat că acele obiecţii care au fost ridicate nu vin din partea unor experţi în săpături şi că sugestiile lor privind potenţialele cutremure sau de scurgeri de lavă, au fost exagerate de către presa locală.
„Unele dintre lucrurile menţionate sunt hilare”, a spus el, „Considerăm că siguranţa a milioane de oameni merită cele mai puternice metode de anchetă fără a ne gândi prea mult la aspectul economic”. Probele au scos deja la iveală rocă vulcanică de la o erupţie majoră de acum 15.000 de ani.
Mişcări ale suprafeţei pământului
Proiectul urmareşte şi să studieze cauza unui fenomen cunoscut sub numele de „bradiseism” care descrie o ridicare şi o coborâre graduală a suprafeţei pământului, din cauza activităţii vulcanice profunde. Acest fenomen este ocazional, dar pământul s-a ridicat cu 3,5 m în 15 ani. Această mişcare a forţat evacuarea temporară a 30.000 de oameni din Pozzuoli în anii 1980 şi un port pentru pescuit din partea veche a oraşului a fost complet abandonat.