Franţa: Valls a sugerat că l-ar putea înfrunta pe Hollande pentru a deveni candidatul socialiştilor la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul francez Manuel Valls a sugerat că l-ar putea înfrunta pe preşedintele Francois Hollande pentru a deveni candidatul socialiştilor la alegerile prezidenţiale din 2017, relatează Reuters.

Într-un interviu publicat duminică în Le Journal du Dimanche, Valls nu a exclus posibilitatea de a candida împotriva lui Hollande la primare socialiste, în luna ianuarie.

“Voi lua o decizie cu conştiinţa împăcată (…). Indiferent de ce se întâmplă, cele mai bune interese ale ţării îmi vor influenţa decizia”, a spus el.

Întrebat dacă pune presiuni pe Hollande, Valls a răspuns: “Este un moment foarte serios şi istoric pentru ţară. Fiecare dintre noi trebuie să fie conştient de acest lucru. Exercit presiuni asupra tuturor”.

De asemenea, Valls a criticat deschis comportamentul lui Hollande faţă de publicarea unei cărţi controversate despre preşedinţia sa, pe baza interviurilor oferite pe parcursul mandatului său de cinci ani.

“Trebuie să spunem că, în ultimele săptămâni, s-a schimbat contextul. Publicarea cărţii a provocat haos în rândul stângii”, a spus Valls.

În replică Hollande, aflat în Madagascar, a pledat pentru unitate.

Potrivit Le Parisien, anturajul lui Hollande este “scandalizat” de comentariile lui Valls şi exercită presiuni pentru demiterea sa din cabinet.

Însă apropiaţii liderului de la Elysee contactaţi de Reuters au negat că şeful statului ar fi pe punctul să îşi remanieze cabinetul. “Este complet fals”, a spus o sursă apropiată de Hollande.

O înfruntare între preşedinte şi premier ar putea diviza şi mai mult socialiştii, în timp ce rivalii lor de centru-dreapta lansează campania serioasă împotriva extremei-drepte, după ce şi-au ales candidatul – pe Francois Fillon.

În ultimele săptămâni, mesajul din partea taberei lui Valls a fost că va aştepta decizia lui Hollande privind o nouă candidatură şi că se va înscrie în cursă numai dacă actualul lider de la Elysee se retrage.

Sondajele de opinie sugerează în prezent că nici un candidat al stângii nu ar intra în al doilea tur de scrutin la alegerile din mai, în care Fillon se va înfrunta şi probabil că va câştiga în faţa liderei Frontul Naţional, Marine le Pen.

Hollande are cea mai scăzută popularitate din istoria moderă la finalul mandatului său de cinci ani, marcat de o rată ridicată a şomajului şi de o serie de atacuri islamiste pe teritoriul francez.

De asemenea, autoritatea sa a fost pusă sub semnul întrebării de publicarea, în luna octombrie, a unei biografii realizate de jurnaliştii Le Monde.

În interviurile acordate pentru carte, Hollande şi-a criticat mulţi aliaţi, a vorbit despre “problemele cu islamul” şi a dezvăluit detalii ale conversaţiilor cu lideri ai altor ţări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite