Franţa, la un pas de legalizarea eutanasierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez consideră că se impun anumite schimbări în actuala legislaţie FOTO Reuters
Preşedintele francez consideră că se impun anumite schimbări în actuala legislaţie FOTO Reuters

Consiliul de Etică al medicilor francezi a făcut încă un pas spre legalizarea eutanasierii, după ce au hotărât joi să permită sinuciderea asistată în cazuri excepţionale, pentru pacienţii care cer „în mod repetat, lucid şi persistent” să fie eutanasiaţi.

Folosind termenul de „moarte asistată” în loc de eutanasiere, consiliul consideră că este „o îndatorire a umanităţii” să permită unui pacient „care suferă de o boală pentru care tratamentul a devenit ineficient” să moară, notează cotidianul britanic „The Independent”.

Potrivit concluziilor consiliului de joi, o echipă de medici, şi nu doar un singur doctor, ar lua o decizie în acest sens.

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut Colegiului Medicilor să determine care sunt circumstanţele în care moartea asistată ar putea fi autoritzată. De asemenea, şeful de stat a cerut să se elaboreze un proiect de lege în acest sens până în iunie.

Hollande consideră că se impun schimbări, pentru că „legislaţia actuală nu răspunde nevoilor oamenilor  grav bolnavi”. Potrivit unei legi din 2005, doctorii pot administra calmante, astfel încât, ca un efect secundar, să scurteze viaţa pacientului suferind.

„Legea nu oferă nicio soluţie pentru pacienţii aflaţi într-o agonie continuă sau a căror durere fizică şi psihologică este de necontrolat”, se arată în concluziile consiliului. În aceste cazuri, pacientului ar trebui să i se administreze medicamentaţia necesară pentru a-i opri funcţiile vitale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite