Francois Hollande către David Cameron: Europa "e pe viaţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic, David Cameron, şi preşedintele francez, Francois Hollande
Premierul britanic, David Cameron, şi preşedintele francez, Francois Hollande

Preşedintele francez, Farncois Hollande, i-a spus premierului britanic, David Cameron, că Marea Britanie nu-şi poate „repatria” puterea cedată Bruxelles-ului, deoarece calitatea de membru al UE este „pe viaţă”.

Preşedintele Hollande a declarat că Europa nu e „ a la carte”, ca un meniu din care statele membre îşi pot alege ce atribuţii să păstreze şi pe care să le cedeze Bruxelles-ului.

El l-a criticat pe premierul David Cameron, care a afirmat că vrea să renegocieze poziţia Marii Britanii în cadrul UE şi să ia înapoi o parte din puterea cedată organismelor Uniunii Europene. Coaliţia aflată la putere la Londra a anunţat că va face o trecere în revistă a puterii de decizie pe care o are Uniunea Europeană  asupra vieţii de zi cu zi a britanicilor, plecând de la domeniul afacerilor şi al legislaţiei muncii până la sistemul de justiţie şi dreptul penal. După această trecere în revistă, Londra urmează a decide ce atribuţii va încerca să „repatrieze”  atunci când va fi rescris Tratatul European, în scopul creării unei mai mari integrări politice şi economice între cele 17 ţări membre ale zonei euro.  

Preşedintele francez a afirmat vineri, la Bruxelles, că va încerca să blocheze solicitările premierului britanic. “Reptatriere? De obicei, când o ţară face un angajament, este pe viaţă”, a spus el.

“Cred că tratatele sunt făcute pentru a fi respectate. Această discuţie poate avea loc, dar Europa nu e o Europă în care să-ţi iei înapoi atribuţiile. Nu e o Europă a la carte" , a spus Hollande.  

Oficialii britanici nu au fost impresionaţi de intervenţia preşedintelui francez. O sursă din guvernul britanic a declarat pentru The Telegraph că “este greşit să spui că guvernele nu-şi pot relua anumite atribuţii. “Nu e nicio clauză scrisă nicăieri care spune că acest lucru nu poate fi făcut”, a declarat oficialul citat,”Trebuie să existe flexibilitate pentru a ne asigura că interesele tuturor ţărilor membre sunt respectate. Aşa cum zona euro vrea schimbări pentru o mai mare integrare, şi alţii pot solicita schimbări pentru a-şi promova interesele”, a declarat oficialul britanic. Body

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite