Francezul Benjamin Briere, acuzat de spionaj, eliberat de Iran după trei ani. Familia spune că se simte „uşurat“, dar „foarte slăbit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benjamin Briere, 37 de ani, şi Bernard Phelan, 64 de ani, au fost eliberaţi de Iran şi au sosit vineri seara la bordul unui avion medical pe aeroportul Le Bourget, lângă Paris.

Francezul Benjamin Briere a fost eliberat din Iran FOTO: Facebook/Mo Hadji
Francezul Benjamin Briere a fost eliberat din Iran FOTO: Facebook/Mo Hadji

Francezul Benjamin Briere, care a fost eliberat vineri de Iran împreună cu compatriotul său Bernard Phelan şi a revenit în Franţa, se simte "uşurat şi liniştit", dar "foarte slăbit fizic şi moral", a anunţat sâmbătă familia sa într-un comunicat, transmite AFP.

"Am putut să-l îmbrăţişăm vineri, 12 mai, la ora 19,30, după trei ani de infern", a scris familia într-un text în care mulţumeşte autorităţilor franceze "pentru sprijinul lor de nezdruncinat" şi jurnaliştilor pentru că le-a făcut auzite vocile.

"El este, ca noi toţi, uşurat, liniştit şi încearcă să realizeze că este cu adevărat aici, cu noi. Este însă foarte slăbit, fizic şi moral, revenirea la o viaţă normală va fi lungă şi cu siguranţă dificilă, dar acum se află pe mâini bune', se arată în comunicat.

Benjamin Briere, 37 de ani şi Bernard Phelan, 64 de ani, au fost eliberaţi de Iran şi au sosit vineri seara la bordul unui avion medical pe aeroportul Le Bourget, lângă Paris.

Briere, foarte afectat de greva foamei, a fost arestat în mai 2020, fiind acuzat de spionaj. Phelan, consultant în turism, de asemenea bolnav, a fost arestat pe 3 octombrie 2022 pentru subminarea securităţii naţionale.

Cei doi bărbaţi, care şi-au susţinut mereu nevinovăţia, au fost eliberaţi în cadrul "unei acţiuni umanitare", a declarat Ministerul iranian de Externe.

Alţi patru cetăţeni francezi sunt în continuare arestaţi în Iran, iar o a cincea persoană a fost eliberată în februarie, dar nu poate părăsi ţara.

De luni de zile, Franţa denunţă aceste detenţii arbitrare, vorbind de "ostatici de stat". Alte ţări europene şi activişti pentru drepturile omului acuză Teheranul că reţine zeci de străini într-o strategie de şantaj.

"Gândurile noastre se îndreaptă acum către ceilalţi cinci ostatici francezi încă reţinuţi în Iran. Ne gândim, de asemenea, la celelalte familii ale ostaticilor europeni arestaţi în Iran, cu care am împărtăşit această luptă grea şi dureroasă. Le transmitem putere şi curaj şi vom continua să luptăm alături de ei", a scris familia lui Benjamin Briere.

Benjamin Briere a fost arestat pentru ca a făcut "fotografii în zone interzise" cu o dronă de agrement într-un parc natural. Condamnat la opt ani de închisoare pentru "spionaj", el a fost achitat la jumătatea lunii februarie, dar menţinut în detenţie.

Bernard Phelan a fost arestat în timp ce se deplasa pentru activităţile sale de consultant în Iran pentru un operator de turism. La începutul lunii martie, el a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare pentru atingere adusă securităţii naţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite