FOTO Femeile din Elveţia intră în grevă şi ies în stradă ca să ceară drepturi egale cu ale bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Femei din toată Elveţia au plecat de la muncă şi au mers în stradă, pentru a cere paritate salarială, la aproape trei decenii după organizarea celei mai mari greve naţionale pentru salarii egale cu ale bărbaţilor.

Evenimentele planificate de-a lungul zilei includ marşuri, concerte, pauze prelungite de prânz şi picnicuri uriaşe, culminând cu demonstraţii, vineri seară, în mai multe oraşe, inclusiv în faţa clădirii guvernului din Berna.

Uniunile şi ONG-urile care organizează evenimentul speră să vadă o mare de violet – culoarea aleasă pentru a arăta solidaritate faţă de această cauză – însă într-o ţară în care grevele sunt extrem de rare, rezultatul este incert.

Proteste/greva femei Elvetia FOTO AFP

Pe 14 iunie 1991 – la zece ani după ce egalitatea dintre sexe a fost introdusă în Constituţia elveţiană – jumătate de milion de femei au plecat de la locurile lor de muncă sau de acasă pentru a protesta faţă de inegalitatea de gen care persista.

După trei decenii, organizatorii evenimentelor de vineri spus că lucrurile nu s-au îmbunătăţit, insistând că femeile trebuie să ceară „mai mult timp, mai mulţi bani, mai mult respect“.

Proteste/greva femei Elvetia FOTO AFP

Femeile din Elveţia câştigă, în medie, cu 20 la sută mai puţin decât bărbaţii. 

Pentru  bărbaţii şi femeile cu aceeaşi calificare, diferenţa salarială rămâne la aproape 8 la sută, potrivit biroului elveţian de statistică.

„Obiectivul este să blocăm ţara cu o grevă feministă, o grevă a femeilor“, a spus activista Marie Metrailler.

Protestatarele vor cere şi toleranţă zero pentru violenţa împotriva femeilor, mai mult respect şi mai mulţi bani pentru munca femeilor, inclusiv prin introducerea unui salariu naţional minim.

În 1991, în jur de 500.000 de femei – un număr foarte mare într-o ţară care la acea vreme avea mai puţin de 3,5 milioane de locuitoare – au mers în marş şi au organizat picnicuri pe străzi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite