Fostul șef al trupelor americane în Europa: „Avioanele NATO ar trebui să doboare rachete rusești care se îndreaptă spre orașele ucrainene”

0
Publicat:

Kievul nu ar trebui să se aștepte ca Ucraina să fie invitată să se alăture alianței în timpul summitului aniversar al NATO, de la Washington și este puțin probabil ca aliații să fie pregătiți să apere direct Ucraina de agresiunea rusă. În schimb, forțelor NATO ar trebui să li se permită să atace rachetele rusești care se îndreaptă spre orașe ucrainene pașnice și care riscă, de asemenea, să intre în spațiul aerian al Poloniei sau al României, a declarat într-un interviu pentru Vocea Americii fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges.

Ben Hodges

„Bineînțeles, există ajutor din partea țărilor NATO, dar nu cred că există o dorință în rândul celor 31 de țări de a intra în războiul din Ucraina.

Dar, de exemplu, Turcia, Bulgaria și România colaborează pentru a începe acțiunile de deminare. Acestea sunt trei țări NATO care vor face ceva bun ce va ajuta Ucraina și, de asemenea, îi va ajuta pe toți ceilalți. Există țări care încă fac poliție aeriană în Marea Neagră, și în Marea Baltică, există țări care furnizează echipamente și muniții, care le aduc din Polonia în Ucraina. Sunt multe lucruri care se întâmplă.

Cu toate acestea, cred că avioanele NATO ar trebui să aibă permisiunea de a ataca rachetele rusești care sunt lansate din Marea Caspică, Marea Neagră sau de oriunde altundeva. Din moment ce vedem aceste rachete zburând spre Ucraina, ar trebui să ni se permită să doborâm aceste rachete pentru a proteja oamenii nevinovați. De asemenea, nu știm dacă aceste rachete vor zbura spre Polonia sau România, de exemplu, pentru că unele rachete au intrat deja în spațiul aerian polonez.

Este același lucru pe care îl facem în Marea Roșie, unde Marina americană doboară rachete care se îndreaptă spre nave ale altor țări. De ce nu am putea folosi același principiu și concept pentru a doborî rachetele care vizează oameni nevinovați din Ucriana?“, a întrebat fostul comandant al trupelor american în Europa.

Impresionat de forțele armate ucrainene

El a explicat, de asemenea, cum ar fi putut apărătorii ucraineni să doboare avioanele rusești A-50 și Il-22 și ce efect va avea acest lucru asupra capacităţilor militare ale forţelor armate ruse.

„Sunt trei lucruri aici. În primul rând, este o reamintire a faptului că Rusia nu a reușit încă să obțină superioritate aeriană. Chiar și după 10 ani de război, cu avantaje uriașe, nu au reușit să obțină superioritatea aeriană asupra Ucrainei sau asupra oricărui teritoriu ocupat. Acesta este un eșec incredibil al forțelor aeriene rusești.

În al doilea rând, cred că acest lucru reflectă calitatea și capacitățile forțelor de apărare antiaeriană ucrainene. Li s-a dat echipamentul și reușesc să facă mai mult cu ceea ce li s-a dat decât oricine ar fi crezut vreodată că este posibil. Adică, acesta este un talent uimitor al forțelor armate ucrainene.

În al treilea rând, pierderea acestei capacități este semnificativă, deoarece face și mai dificilă pentru forțele aeriene rusești coordonarea cu apărarea antiaeriană ucraineană și așa mai departe.

Dar, de asemenea, rezultatul acestei situații este un memento pentru Ucraina că, atunci când Ucraina primește F-16, nu este vorba doar de avion. Ucraina va trebui să își dea seama cum va comanda și controla aceste F-16 atunci când le va primi. Evident, nu vor avea A-50 (radar cu rază lungă de acțiune) sau ceva de genul acesta, sau un sistem AWACS. Dar vor trebui să le ofere cumva“.

„Membrii forțelor armate ucrainene sunt cei mai inteligenți și mai pricepuți din punct de vedere tehnic oameni pe care i-am întâlnit în viața mea, din orice țară. Așa că nu aș fi surprins dacă ar fi găsit o modalitate de a complica sau de a deruta partea rusă cu privire la ceea ce a fost folosit de fapt“, când au doborât cele două avioane prețioase ale rușilor.

Nu există voință politică

Generalul spune că toate problemele de acum sunt rezultatul lipsei de voință politică.

„ Statele Unite, dar și Germania, nu toate țările s-au angajat în favoarea victoriei Ucrainei, există încă țări care se ceartă în legătură cu Rusia, China și toate aceste amenințări. Noi nu gândim strategic. Aici cred că Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franța și alți aliați trebuie să se unească și să se organizeze, în ceea ce privește voința noastră politică, industria noastră de apărare și capacitățile noastre militare. Pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia, pentru a ajuta Israelul să distrugă Hamas, pentru a descuraja Coreea de Nord să întreprindă orice acțiune. Trebuie să decidem că vrem să câștigăm.

Cred că atât China, cât și Rusia sunt state în declin. Amândouă au probleme demografice groaznice, probleme economice. Rusia este, evident, într-o formă mult mai proastă decât China, dar totuși, China este într-o formă proastă și ar trebui să ajutăm Ucraina să împingă Rusia puțin. Nu ar trebui să ne fie frică să învingem Rusia“, a îndemnat fostul șef al trupelor americane în Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite