Ucrainenii și rușii au ajuns să se bată în... pisici. Felinele de ambele părți ale frontului, folosite în propagandă pe rețelele sociale VIDEO
0Termenul Save the Cat (Salvează Pisica) este folosit în industria scenariilor de la Hollywood pentru a marca momentul din film în care un personaj (în general negativ) își schimbă pentru un timp comportamentul și devine mai uman.
Se pare că tactica scenariștilor de filme comerciale a fost adoptată de soldații ucraineni, dar și de ruși, pentru a atrage simpatie din partea cetățenilor pe rețelele de socializare.
Astfel, scrie Politico, social media din Ucraina este plină de pisici, arătând cum acestea ajută soldații ca animale de sprijin emoțional, atrag donații pentru armată și luptă împotriva invadatorilor adică a șoarecilor.
Rusia încearcă să răspundă umanizându-și soldații, acuzați de atrocități împotriva civililor – prin propriile postări cu pisici.
Pisicile ajung de obicei în pozițiile armatei ucrainene din sate sau orașe apropiate distruse de război. Abandonate de stăpâni, animalele de companie caută protecție oamenilor în fața bombardamentelor constante, atacurilor cu drone și câmpurilor minate.
"Când această creatură speriată vine la tine, căutând protecție, cum ai putea spune nu? Suntem puternici, așa că protejăm ființe mai slabe, care au ajuns în aceleași împrejurări oribile ca și noi, doar pentru că rușii au apărut pe pământul nostru," explică Oleksandr Yabchanka, medic militar în armata ucraineană.
Generalul Sirski și motanul omonim
Pisicile și alte animale aduc confort soldaților ucraineni, potrivit Politico. "Unii le adoptă și le duc acasă, alții preferă să le țină în tranșee și chiar să le dea altor unități în timpul rotației," spune Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Felinele, spun ucrainenii, își aduc și ele aportul la luptă și duc adevărate bătălii împotriva șoarecilor care infestează tranșeele, distrug cablurile de comunicații prin satelit și cablurile mașinilor, atacă proviziile alimentare și echipamentul militar și chiar și mușcă degetele soldaților care dorm.
"Dacă pisicile trăiesc în tranșeele noastre, șoarecii vor sta întotdeauna la distanță," afirmă Yabchanka.
Comandantul Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene, Oleksandr Siski, are și un omolog felin cu o reputație... mortală. Roman Sinicin, ofițer al armatei ucrainene și stăpânul lui Sirski the Cat, susține că alegerea numelui a fost întâmplătoare.
"A primit numele pentru că îi place brânza [syr în ucraineană]. Bineînțeles, o pisică cu același nume ca generalul nostru a devenit deja o glumă cazonă," spune Sinicin.
Ofițerul l-a întâlnit pe Sirski the Cat într-o misiune de luptă într-un sat de pe linia frontului, unde, timp de o lună, soldații trăiau într-o casă abandonată infestată de șoareci.
"Majoritatea localnicilor s-au evacuat, așa că pisicile au preluat controlul. L-am prins pe Sirski și, cu ajutorul hranei, l-am convins să rămână cu noi. A ajutat la rezolvarea problemei noastre cu șoarecii," explică Sinicin.
"L-am luat acasă când am părăsit acea poziție. Acum trăiește cu familia mea în Kiev, dar continuă să ajute armata. Am folosit popularitatea lui pe social media pentru a strânge 147.000 de euro pentru complexe UAV Mini Shark pentru ajustarea artileriei," spune Sinicin.
Karolina și cei cinci pui ai ei
O altă pisică, pe nume Karolina, a fost adoptată de soldați cu tot cu cei cinci pui pe care i-a adus pe lume în tranșee. "Într-o zi, Karolina a sărit unde dormeam noi, chiar dacă nu i se permitea. Am început să o certăm. Drept răspuns, a început să nască. Așa că am avut o familie de șase pisici," spune soldatul Yabchanka.
Odată cu invazia armatei ruse, Herych, un Scottish Fold, s-a alăturat stăpânului său, Kirilo Liukov, un coordonator militar pentru Fundația de Caritate Serhii Pritula, care livrează provizii către unitățile din linia frontului.
Herych, care trăiește cu Liukov în Kramatorsk, un oraș din regiunea Donetsk, a călătorit pe front de mai mult de 20 de ori.
Spre deosebire de alte animale de linia frontului, Herych rămâne calm în timpul bombardamentelor rusești. "Cel mult își întoarce capul la sunet și atât," spune Liukov.
Rușii contraartacă cu propriile pisici
Propaganda rusă a reacționat imediat la povestea "pisicilor mobilizatoare" din Ucraina pe care o caracterizează ca fiind un semn de disperare. Media regională a publicat numeroase povești similare despre pisicile de pe partea rusă a liniei frontului.
La sfârșitul anului trecut, departamentul regional al Ministerului Situațiilor de Urgență din orașul Oryol din vestul Rusiei, la aproximativ 300 km de granița cu Ucraina, a raportat trimiterea unei pisici numită Marusia la front pentru a ajuta la lupta împotriva șoarecilor.
"Ea va contribui la ridicarea moralului soldaților și le va proteja somnul, va apăra proviziile de alimente," a declarat ministerul într-un comunicat. "Suntem siguri că Marusia se va descurca bine și se va întoarce acasă curând! "
Rușii mai spun că au adoptat pisici adoptate după ce au fost abandonate de proprietarii lor ucraineni.
"E greu să-ți imaginezi viața fără el," a scris VN.ru, un outlet local din Novosibirsk, Siberia, despre o pisică neagră numită Copter.
"Împreună cu soldații, discută planuri tactice, gustă din farfurii și stă de pază."
Pisicile propagandei ruse
Tabloidul Moskovski Komsomolets din Moscova a publicat o poveste despre o pisică numită Bullet, care l-a protejat pe comandantul unei unități de infanterie motorizată urcându-se pe capul lui pentru a-l avertiza despre minele și focul inamic.
O publicație Samara a postat un videoclip cu un soldat care mângâie o pisică descrisă ca fiind "terapeutul unității".
Nu este prima oară când Rusia folosește pisicile în scopuri de propagandă. După anexarea Crimeei în 2014 și construirea unui pod peste Strâmtoarea Kerch care separă peninsula de continentul rus, o pisică roșu-portocalie numită Mostik (Pod Mic) - a devenit faimoasă la nivel național ca mascota podului.