Fostul prim-ministru portughez José Socrates, arestat pentru spălare de bani şi corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Socrates a fost arestat vineri. FOTO: Reuters
Jose Socrates a fost arestat vineri. FOTO: Reuters

Fostul prim-ministru portughez José Socrates a fost arestat vineri în cadrul unei anchete pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie, a anunţat Parchetul General din capitala Portugaliei, informează Agence France Presse (AFP).

José Socrates face parte dintr-un grup mai mare,  de patru persoane, reţinute de autorităţi în ultimele zile. Trei dintre aceste persoane au fost trimise în faţa instanţei vineri, potrivit unui comunicat al Ministerul Public, citat de AFP.

Fostul lider al guvernului portughez, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat în cursul după-amiezii la sosirea pe aeroportul din Lisabona. Acesta urmează să fie trimis în faţa instanţei sâmbătă.

Ancheta autorităţilor vizează operaţiuni bancare şi transferuri de bani de origine necunoscută. Totodată, oficiali din Ministerul Justiţiei au precizat că nu există nicio legătură cu operaţiunea Monte Branco din în luna iulie, când a fost arestat fostul CEO al Băncii Espirito Santo (BES), Ricardo Salgado.

Percheziţiile realizate de reprezentanţii Ministerului Justiţiei au fost realizate de peste 60 de funcţionari în numeroase locuri .

Demersul autorităţilor vine în contextul izbucnirii unui scandal de corupţie legat de acordarea vizelor „gold”, rezervate investitorilor străini, care a condus arestarea mai multor oficiali cu rang înalt ai statului portughez. Dintre aceştia, cel mai important politician care a fost afectat este Miguel Macedo, cel care şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Interne. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite