Fostul prim-ministru al Bulgariei, Boyko Borisov, reţinut într-un dosar de corupţie deschis de Parchetul European, la o zi după vizita lui Kovesi la Sofia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Câţiva alţi politicieni bulgari au fost, de asemenea, anchetaţi pentru utilizarea abuzivă a fondurilor europene. Au fost efectuate şi percheziţii la casele lor.

Fostul prim-ministru şi lider al partidului Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), Boyko Borissov, fostul ministru de finanţe Vladislav Goranov şi o serie de alţi politicieni au fost anchetaţi pentru utilizarea abuzivă a fondurilor europene. Potrivit canalului bTV , reprezentanţii serviciilor speciale efectuează percheziţii în casele lor, sunt raportate arestări.

Informaţiile despre percheziţii şi arestări au fost confirmate ziarului 24 Hours de surse din guvern şi din partidul GERB. Iar premierul Kiril Petkov a reacţionat la ceea ce se întâmpla pe Facebook, scriind: „Nimeni nu este mai presus de lege”.

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne a anunţat arestarea lui Borisov şi a altor politicieni. "În prezent, este în desfăşurare o operaţiune de amploare legată de investigarea a 120 de cazuri de [abuz] de către Parchetul European din Bulgaria. În prezent sunt reţinuţi Boyko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stoyanova şi Sevdalina Arnaudova. Acţiunile continuă". Operaţiunea poliţiei a început în jurul orei 20:00 (aproximativ 21:00, ora Moscovei). Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Siika Mileva, a declarat pentru bTV că procuratura nu a fost informată despre acţiunile poliţiei, precizând că poliţia ar trebui să furnizeze informaţii agenţiei în termen de 24 de ore.

Mulţi reprezentanţi ai partidului GERB, inclusiv deputaţi ai parlamentului bulgar, s-au adunat lângă casa lui Borisov. Aceştia au definit ceea ce se întâmplă drept „represiune politică împotriva opoziţiei”, spunând că liderul GERB se află în prezent la domiciliul său, unde se desfăşoară percheziţiile şi, în consecinţă, nu poate fi considerat reţinut.

Cele mai importante canale TV ale ţării au întrerupt emisiunile normale şi au fost difuzate comunicate de ştiri de ultimă oră.

Cu o zi înainte, la un briefing la Sofia, şefa Parchetului European, Laura Kovesi, a declarat că parchetul european a primit date despre peste 120 de cazuri de abuz de fonduri europene în Bulgaria. Ea a precizat că principalele plângeri au fost primite cu privire la faptele de abuz de fonduri din fonduri europene legate de ordinea de stat, subvenţii pentru dezvoltarea agriculturii, fonduri alocate pentru construcţie şi reconstrucţie după pandemie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite