Negrescu: UE are nevoie de o revizuire a cadrului bugetar 2021-2027 şi mai multă flexibilitate privind fondurile pentru a face faţă efectelor crizei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, eurodeputatul PSD FOTO Facebook Victor Negrescu
Victor Ponta, eurodeputatul PSD FOTO Facebook Victor Negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu, a declarat, vineri, cu ocazia unui eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute cele mai recente evoluţii cu privire la adaptarea cadrului european de guvernanţă economică la provocările actuale şi viitoare, faptul că UE trebuie să flexibilizeze accesul la fonduri europene.

Eurodeputatul Victor Negrescu, în calitatea sa de raportor al Grupului S&D privind bugetul european pentru anii 2022 şi 2023, a subliniat, necesitatea unui răspuns bugetar coordonat al statelor membre la efectele cauzate de pandemia de COVID-19, inflaţia şi preţurile ridicate la energie, ţinând cont în acelaşi timp de contextul invaziei Ucrainei de către Federaţia Rusă. 

„Vom încerca, la nivelul Parlamentului European, să construim un buget pe anul 2023 axat pe cetăţeni şi nevoile acestora, care să răspundă în mod adecvat provocărilor actuale. În acest sens, am identificat câteva posibile soluţii, precum optimizarea mecanismelor de redresare şi rezilienţă, o flexibilizare în ceea ce priveşte deficitul bugetar naţional aferent anului viitor, identificarea unor noi mecanisme financiare, care să răspundă actualelor provocări, precum şi salvarea banilor necheltuiţi din perioada de programare 2014-2020. În orientările Parlamentului European pentru bugetul pe anul 2023, legislativul european solicită mai multă flexibilitate privind fondurile europene şi o evaluare pentru revizuirea cadrului bugetar european 2021-2027 pentru a face faţă efectelor crizei din Ucraina”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

În context, europarlamentarul a amintit faptul că Orientările pentru bugetul pe 2023 - Secţiunea III au fost adoptate în cursul zilei de ieri în cadrul Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European cu 32 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 4 absenţe. „Am reuşit de asemenea, în calitate de raportor alternativ, introducerea unei serii de amendamente foarte importante din perspectiva Grupului S&D, privind necesitatea unor măsuri concrete pentru gestionarea crizei energiei şi a preţurilor la alimente, o strategie specifică şi coerentă referitoare la seniori, importanţa constituirii mecanismului corpului medical al Uniunii Europene în cadrul mecanismului de protecţie civilă, dar şi necesitatea transformării Noului Bauhaus European într-un program pe termen lung menit să ajute la reclădirea zonelor urbane. Am inclus, din nou, o referinţă explicită la aderarea României la spaţiul Schengen. 

În plus, în lumina consecinţelor conflictului din Ucraina, am cerut sprijin pentru asistenţă umanitară suplimentară, dar şi pentru statele membre şi cele din vecinătatea estică, în special Republica Moldova, care găzduiesc refugiaţi, cum este şi cazul României. Nu în ultimul rând, am reuşit să includem solicitarea ca cetăţenii proveniţi din Ucraina să poată beneficia de servicii sociale şi medicale, respectiv educaţionale, folosind fonduri europene”, a afirmat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu. 

La rândul său, ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a făcut cunoscut faptul că, la nivelul Guvernului României se lucrează la un pachet de măsuri în scopul protejării companiilor şi cetăţenilor de consecinţele inflaţiei, precum şi de cele legate de conflictul din Ucraina.  

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite