Fostul președinte francez: Putin nu este nebun, ci „rațional radical”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat publicației Politico, fostul președinte francez Francois Hollande a spus despre Vladimir Putin este o „persoană radical rațională” care mizează pe faptul țările occidentale vor obosi să sprijine Ucraina și vor conveni să accepte negocieri favorabile Rusiei.

Francois Hollande este un politician popular în Franța  FOTO EPA-EFE
Francois Hollande este un politician popular în Franța FOTO EPA-EFE

Președinte al Franței între 2012 și 2017, Hollande s-a întâlnit de multe ori cu Putin. A condus negocierile cu liderul rus, împreună cu fostul cancelar german Angela Merkel, care au avut loc în așa-numitul format Normandia, în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea și a sprijinit separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas.

Putin are propriul raționament

Hollande a precizat că acele eforturi la dialog s-au dovedit a fi în van, afirmând despre Vladimir Putin că este un lider care înțelege doar forța și punând la îndoială încercările ulterioare de a purta discuții, inclusiv cele inițiate de actualul președinte Macron.

„Putin este o persoană radical rațională, sau o persoană rațională radical, după cum doriți”, a spus fostul președinte francez, întrebat dacă Putin ar putea dori să extindă conflictul dincolo de Ucraina.

El are propriul raționament și, în cadrul lui, este gata să folosească forța. El este capabil să înțeleagă doar dinamica de putere pe care noi suntem capabili să o stabilim împotriva lui".

Înaintea aniversării unui an de la invazia pe scară largă, la 24 februarie, Hollande a adăugat că Putin va încerca „să-și consolideze câștigurile pentru a stabiliza conflictul, sperând că opinia publică va obosi și că europenii se vor teme de escaladare pentru ca în acel stadiu să pună pe masă perspectiva unei negocieri".

Dar, spre deosebire de perioada în care era în funcție, când Parisul și Berlinul conduceau negocierile cu Putin, de data aceasta sarcina de mediere va reveni probabil Turciei sau Chinei, „ceea ce nu va fi prea liniștitor pentru nimeni”, a punctat Hollande.

Diplomația lui Macron

Emmanuel Macron - fost ministru al Economiei în mandatul lui Hollande - și-a încercat și el mâna la diplomația cu Rusia, purtând numeroase convorbiri unu la unu cu Putin atât înainte, cât și după invazia sa în Ucraina.

Dar inițiativa sa nu a dat rezultate clare, provocând critici din partea Ucrainei și a est-europenilor, care au obiectat, de asemenea, la faptul că Macron a susținut că Rusia va avea nevoie de "garanții de securitate" după ce războiul se va încheia.

Hollande s-a abținut să-i facă reproșuri succesorului său în legătură cu apropierea de Putin. Avea sens să vorbească cu Putin înainte de invazie pentru „a-l priva de orice argumente sau pretexte", a spus el. Dar, după o „scurtă perioadă de incertitudine” după invazie, „problema (privind utilitatea dialogului) a fost din păcate rezolvată".

Centrul puterii din Europa

Cât despre ideea că centrul puterii din Europa s-ar fi deplasat spre est - Polonia fiind fruntașă în promovarea ajutorului pentru Ucraina - pe fondul frustrării legate de leadershipul Germaniei și Franței, Hollande este sceptic.

„Aceste țări, în principal țările baltice și nordice, sunt în esență legate de Statele Unite. Acestea privesc protecția americană ca pe un scut."

Până în acest moment președintele american Joe Biden a dat dovadă de "o solidaritate exemplară și s-a ridicat la înălțimea rolului său în alianța transatlantică. Dar mâine, cu un alt președinte american și un Congres mai izolaționist, sau cel puțin mai puțin dornic să cheltuiască, vor avea Statele Unite aceeași atitudine?".

„Trebuie să-i convingem pe partenerii noștri că Uniunea Europeană este despre principii și valori politice. Nu trebuie să ne abatem de la ele, dar parteneriatul poate oferi și garanții de securitate prețioase și solide", a adăugat Hollande.

Cuplul franco-german

În aceste momente în care totul se redefinește, cuplul franco-german este nucleul indispensabil care asigură coeziunea UE. Dar trebuie să redefinească contribuțiile celor două părți și să stabilească noi obiective - inclusiv apărarea europeană", a declarat Hollande.

Este vorba de „a ține cont de noua situație, pentru că, dacă nu se face această muncă, dacă nu se asigură această bază politică și dacă neînțelegerile persistă, nu vom avea doar un dezacord bilateral între Franța și Germania, ci și o Uniune Europeană blocată", a spus el, adăugând că "speră" că summitul franco-german recent a "clarificat neînțelegerile".

Hollande a fost unul dintre cei mai nepopulari președinți ai Franței în timpul mandatului, cu cote de popularitate scăzute. În prezent este al doilea cel mai popular politician al țării, după fostul prim-ministru Edouard Philippe.

Perioada în care a fost în fruntea Franței a fost zguduită de crize. Pe lângă diplomația eșuată în privința Ucrainei, Hollande a coordonat răspunsul Franței la o serie de atacuri teroriste, a prezidat împreună cu Merkel criza datoriilor suverane din Europa și s-a confruntat cu proteste masive de stradă împotriva reformelor din domeniul muncii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite