Fostul preşedinte francez François Hollande pune în discuţie prezenţa Turciei în NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Hollande FOTO EPA-EFE
Francois Hollande FOTO EPA-EFE

Prezenţa Turciei în NATO „trebuie să fie pusă (în discuţie împreună) cu aliaţii noştri”, din cauza „comportamentului agresiv faţă de ţări aliate”, a îndemnat miercuri fostul preşedinte francez François Hollande (2012-2017), relatează AFP.

„Ce căutăm, Franţa, Turcia, în aceeaşi alianţă” militară, s-a întrebat, la postul France Info, predecesorul lui Emmanuel Macron, subliniind că Turcia este, de drept, ”un aliat” al Franţei, în virtutea prezenţei sale în NATO.

„Este vorba despre politici agresive ale Turciei împotriva ţărilor aliate şi care încurajează conflicte armate la porţile Europei”, denunţă fostul şef de stat.

„Turcia are azi un comportament în Siria care nu este acceptabil, provocând conflicte care pot încuraja organizaţii teroriste să reapară”, a apreciat François Hollande, care a evocat de asemenea rolul Turciei în războiul din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah şi ”comportamentul” său în Libia.

Atacurile la persoană ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva lui Emmanuel Macron „sunt grave”, apreciază fostul preşedinte francez.

În opinia sa, „comportamentele agresive ale Turciei, da, ridică o problemă a prezenţei Turciei în Alianţa Nord-Atlantică”.

Ankara a condamnat miercuri o caricatură a lui Erdogan de pe prima pagina a revistei de satir Charlie Hebdo care reflectă, în opinia sa, o „ostilitate faţă de turci şi islam”.

Acesta este utimul episod al unei serii de tensiuni între Turcia şi Franţa.

Erdogan şi-a îndemnat luni concetăţăenii să boicoteze produsele franţuzeşti, la câteva zile după ce Parisul şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara, după ce şeful statului turc a pus în discuţie „sănătatea mentală” a omologului său francez Emmanuel Macron.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite