Volodimir Zelenski face apel la organizarea unui nou summit în formatul Normandia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski în tranşeele din Donbas FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski în tranşeele din Donbas FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marţi la organizarea unui nou summit Normandia, un format care mai implică Moscova, Parisul şi Berlinul pe lângă Kiev, pentru „a se pune capăt conflictului cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

„A venit timpul să se ajungă la un acord pentru a se pune capăt conflictului şi suntem pregătiţi să luăm deciziile necesare în cadrul unui nou summit” în formatul Normandia, a declarat Zelenski, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, preşedintele ucrainean a făcut această declaraţie în marja unei întrevederi cu consilieri ai omologului său francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz.

Apelul lui Zelenski vine într-o săptămână de balet diplomatic între Moscova şi Occident pe tema crizei ruso-ucrainene.

Luni, după consultările ruso-americane de la Geneva, Statele Unite au respins aşa-zisele propuneri de securitate ale Rusiei, catalogându-le drept inacceptabile. Alte două consultări ruso-occidentale sunt prevăzute miercuri, în cadrul NATO, şi joi, în cadrul OSCE.

Peste 13.500 de persoane au murit în războiul din Donbas, a cărui izbucnire, în aprilie 2014, a fost alimentată de Rusia la o lună după ce a anexat peninsula Crimeea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite