Fostul premier francez François Fillon a intrat în consiliul de directori al gigantului rus petrochimic Sibur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Fillom şi Vladimir Putin  FOTO EPA-EFE
Francois Fillom şi Vladimir Putin  FOTO EPA-EFE

Fostul premier francez François Fillon, ex-candidat la prezidenţialele din 2017, s-a alăturat recent consiliului director al gigantului rus petrochimic Sibur, potrivit listei actualizate a consiliului, consultată de Politico.

Politicianul francez conservator a candidat pentru funcţia de preşedinte al Franţei în 2017, după ce a fost premier în timpul mandatului de preşedinte al lui Nicolas Sarkozy. Fillon s-a alăturat companiei ruseşti pe 17 decembrie, ca „director independent”, arată sursa citată.

Grupul este prezidat de oligarhii ruşi Leonid Michelson şi Ghenadi Timcenco. Timcenco este o cunoştinţă mai veche a preşedintelui rus Vladimir Putin ale cărui activităţi în sectorul energiei „au fost legate direct de Putin” de către Trezoreria SUA în 2014. Chiril Şamalov, fostul ginere al lui Putin, este acţionar la companie. În 2013, a cumpărat cu 100 de dolari o participaţie de 3,8% care era estimată la 380 de milioane de dolari, potrivit unei investigaţii a IStories.

La sfârşitul lui iunie, Fillon a fost nominalizat de guvernul rus în consiliul de administraţie al companiei petroliere de stat Zaroubejneft şi lucrează drept consultant prin firma sa Apteras.

Fillon a fost condamnat în iunie 2020 la cinci ani de închisoare într-un caz de angajări fictive care a deturnat campania sa la prezidenţiale din 2017. El a făcut apel la sentinţă, iar Curtea de Apel de la Paris a declarat că va emite decizia în mai 2022.

Alţi foşti oficiali de rang înalt europeni care s-au alăturat consiliilor de conducere ale grupurilor petroliere ruseşti în anii recenţi sunt fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl în iunie 2021 şi fostul cancelar german Gerhard Schröder în 2017.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite