Fostul premier finlandez Sanna Marin, unul dintre cei mai tineri lideri europeni, renunță la politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-ministru finlandez Sanna Marin, care a fost unul dintre cei mai tineri lideri europeni și o voce puternică în susținerea Ucrainei, a declarat joi că renunță la politica finlandeză și se va alătura unei organizații non-profit cu sediul la Londra, transmite Associated Press.

Marin, care avea 37 de ani când a preluat funcția în 2019, a condus o coaliție de guvernare de centru-stânga formată din cinci partide până în luna aprilie a acestui an. Ea a fost lăudată pentru modul în care cabinetul său a gestionat pandemia COVID-19, iar sprijinul vocal acordat Ucrainei în ultimul an i-a sporit vizibilitatea internațională. De asemenea, a văzut cum țara sa a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO.

"Este timpul să mergem mai departe", a declarat ea, citată de televiziunea publică finlandeză YLE. "Sunt nerăbdătoare să pășesc într-un nou rol. Cred, de asemenea, că acesta poate fi în beneficiul întregii Finlande".

În aprilie, Finlanda s-a alăturat alianței militare NATO, dându-i o lovitură majoră președintelui rus Vladimir Putin printr-o realiniere istorică a peisajului de securitate european post-Război Rece, declanșată de invazia Moscovei în Ucraina. Finlanda adoptase neutralitatea după înfrângerea sa de către sovietici în cel de-al Doilea Război Mondial, dar liderii săi au semnalat că doresc să se alăture NATO după ce invazia Moscovei în Ucraina a provocat un fior de teamă în rândul vecinilor săi.

"Cred că îi pot servi bine pe acei alegători (din Finlanda) și poate chiar mai bine în noua misiune", a declarat Marin într-o conferință de presă în timp ce își anunța plecarea din Parlamentul finlandez Eduskunta, care are 200 de locuri. La începutul acestei luni, ea a renunțat la șefia Partidului Social-Democrat.

Marin se va alătura Institutului Tony Blair pentru Schimbări Globale, iar la începutul acestei luni, organizația non-profit a declarat că va deveni "consilier strategic".

"Sarcina va fi aceea de a fi consilier pentru diferite țări, guverne și lideri în probleme politice care îmi sunt familiare, cum ar fi buna guvernare, tehnologia, clima, egalitatea de gen și alte probleme cu care a trebuit să lucrez", a declarat ea, potrivit ziarului Huvudstadsbladet, unul dintre cele mai mari din Finlanda.

La alegerile parlamentare din aprilie, Sanna Marin a pierdut în fața principalului partid conservator din Finlanda, într-o cursă strânsă în trei direcții, în care populiștii de dreapta au ocupat locul al doilea. Social-democrații lui Marin au terminat pe locul al treilea, spulberându-i speranțele de realegere.

În calitate de prim-ministru, Marin a condus un guvern de coaliție, din care au făcut parte social-democrații săi, Partidul de Centru, Liga Verzilor, Alianța de Stânga și Partidul Popular Suedez din Finlanda.

Viața sa privată și utilizarea activă a rețelelor de socializare au fost intens mediatizate la nivel internațional în timpul mandatului său de premier. În august 2022, ea și-a cerut scuze după publicarea unei fotografii care arăta două femei sărutându-se și pozând topless la reședința oficială de vară a liderului țării.

Fotografia a apărut după ce un videoclip care o arăta pe Marin dansând și cântând împreună cu prietenii a provocat o dezbatere despre dacă un prim-ministru în funcție are dreptul să petreacă atât de intens.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite