Forțele ucrainene, operațiune împotriva unei baze aeriene din Rusia pentru a opri atacurile asupra unor poziții ucrainene cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene au lansat „atacuri coordonate” împotriva unei baze aeriene din sudul Rusiei, care este folosită pentru a efectua atacuri devastatoare cu bombe cu planare asupra pozițiilor ucrainene, a declarat o sursă militară pentru Sky News.

Urmările bombardamentelor ruse asupra orașului Ceasiv Iar FOTO PROFIMEDIA
Urmările bombardamentelor ruse asupra orașului Ceasiv Iar FOTO PROFIMEDIA

Operațiunea, care a avut loc în noaptea de sâmbătă, a reușit să „diminueze semnificativ” capacitatea Moscovei de a folosi bombe sovietice ghidate grele și de o tonă și jumătate împotriva pozițiilor ucrainene din prima linie, potrivit sursei, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Sursa militară ucraineană a susținut că acest atac va „afecta serios”  încercarea Rusiei de a avansa în orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk pe care Moscova vrea să o ocupe în întregime. Orașul are o poziție strategică pe teren înalt, iar cucerirea lui poate deschide rușilor calea spre capturarea altor orașe din regiune.

Atacurile ucrainene au vizat baza aeriană Kușciovskaia din Krasnodar Krai, care se află în regiunea Caucazului de Nord din sudul Rusiei, a spus sursa, care nu a precizat însă ce formă au luat aceste „lovituri coordonate”.

Nu a fost posibil să se verifice în mod independent aceste afirmații.

Sursa a mai spus că un număr de avioane - inclusiv avioane de luptă  SU-27, SU-34 și SU-35 - își au baza la acest aerodrom, având capacitatea să lanseze muniții echipate cu tehnologia bombelor cu planare ce reprezintă o amenințare uriașă pentru trupele și civilii ucraineni.

„Degradarea acestui aerodrom și capacitatea pe care o deține înseamnă că abilitatea Rusiei de a bombarda trupele ucrainene de pe linia frontului este redusă semnificativ”, a spus sursa.

Explicând de ce Ucraina a ales să vizeze aerodromul, sursa a spus că acesta este folosit pentru a lansa zilnic bombardamente asupra pozițiilor ucrainene, inclusiv cu bombe ghidate.

„Această bază aeriană și altele sunt folosite pentru a lansa între 100-150 de misiuni pe zi, dintre care un număr semnificativ lansează muniții de-a lungul pozițiilor de front concentrate în jurul lui Ceasiv Iar”, a spus sursa.

Rusia a început să lanseze bombe cu planare împotriva pozițiilor ucrainene, cu un efect devastator, la începutul anului trecut.

„Aceste bombe cu planare au fost vitale în capturarea Avdiivka și sunt în prezent utilizate intens împotriva Ceasiv Iar. Ele permit aeronavelor rusești să-și lanseze bombele la distanță mai mare de țintă, astfel încât să fie expuse mai puțin riscului din partea apărării aeriene ucrainene”, a declarat sursa militară ucraineană pentru Sky News.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite