Un video plin de dramatism arată cum își croiesc trupele ucrainene drum pe front sub tirurile rușilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ceasiv Iar, un oraș strategic din estul Ucrainei situat pe un deal. O înregistrare video recentă arată cum soldați din forțele speciale ucrainene își croiesc drum printre tirurile inamice pentru a aduce întăriri la Ceasiv Iar, relatează Business Insider.

FOTO via Business Insider
FOTO via Business Insider

În înregistrarea video postată pe Telegram de către regimentul Kraken, soldații sunt filmați în timp ce traversează într-un vehicul tactic ușor drumuri neasfaltate, sub tirul inamic și bombardamente cu mortiere.

„Nu astăzi sau mâine, desigur, totul depinde de rezervele și proviziile noastre”, spunea despre posibilitatea cuceririi acestui oraș  generalul Vadim Skibițki, șeful-adjunct al serviciului de informații militare.

„Manevrând în condiții dificile, sub focul constant al artileriei inamice, [regimentul Kraken este] responsabil de personalul și sprijinul de foc pentru unitățile din Ceasiv Iar”, se arată în descrierea filmării.

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că filmarea a fost realizată în Ceasiv Iar, un oraș strategic situat pe teren înalt care a fost sub asalt rusesc continuu în ultimele luni.

Potrivit The Washington Post, Regimentul Kraken, care a devenit una dintre cele mai cunoscute forțe de voluntari din Ucraina, a fost constituit de veteranii Brigăzii Azov chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Unitatea Azov a devenit cunoscută în întreaga lume în 2022 datorită rezistenței lor eroice în fața asediului rus asupra uzinei siderurgice Azovstal din orașul portuar Mariupol.

La fel ca luptătorii Azov, al căror nume provine de la Marea Azov, numele și însemnele regimentului evocă monstrul marin mitic, Kraken, aducând cu un calamar gigant.

Militarnyi relatează că vehiculul din înregistrare este o Cobra II fabricată în Turcia.

Producătorul, Otokar, descrie Cobra II ca fiind un „vehicul tactic blindat tactic  4×4 ”.

Platforma sa modulară are caracteristici tehnice și tactice superioare, permițându-i să manevreze ușor pe teren dificil.

„COBRA II oferă o protecție mai mare balistică și împotriva minelor, o capacitate de încărcare utilă sporită”, se mai arată în descriere.

Ceasiv Iar și zonele învecinate au devenit extrem de contestate în ultimele săptămâni, pe măsură ce Rusia își intensifică ofensiva în est, și în contextul deschiderii unui al doilea front în regiunea nord-estică Harkov.

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au scris în cea mai recentă actualizare asupra evoluțiilor pe câmpul de luptă că forțele ruse și-au „intensificat efortul” de a pune mâna pe Ceasiv Iar, căutând să „exploateze măsura în care operațiunile ofensive rusești în nordul regiunii Harkov, precum și operațiunile ofensive în curs din estul Ucrainei au generat o presiune crescută la nivel de teatru asupra forțelor ucrainene”.

Drept răspuns la atacurile din ce în ce mai intense ale Rusiei, forțele ucrainene au transferat elemente ale unei brigăzi ucrainene care apără zona Ceasiv Iar în zona Vovceansk, care la rândul lui a intrat sub bombardamente rusești crescute, relatează ISW.

Drept urmare, „forțele ruse au intensificat probabil operațiunile ofensive lângă Ceasiv Iar pentru a profita rapid de apărarea ucraineană slăbită”.

Cel mai probabil, o străpungere în prima linie va avea loc la Ceasiv Iar, „unde forțele ruse au perspective imediate pentru un avans semnificativ operațional”. Frontul la vest de Avdiivka, orașul care a căzut în mâinile Rusiei în februarie, este o altă posibilitate de avans pentru forțele ruse.

Unul dintre cei mai importanți oficiali ai serviciilor de informații ai Ucrainei a declarat la începutul acestei luni că Ceasiv Iar riscă să cadă în mâinile forțelor ruse mai devreme sau mai târziu.

În discursul său zilnic de sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit soldaților care au respins cu succes un atac rusesc asupra acestui oraș.

„Războinicii noștri au distrus mai mult de douăzeci de vehicule blindate ale ocupantului. Bravo, băieți!" a transmis el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite