Forțele ucrainene au distrus o navă ucraineană. Ce motiv au avut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ucraineni au declarat pe 26 martie că forțele ucrainene au condus cu succes o lovitură în noaptea de 23 spre 24 martie împotriva unei nave ucrainene pe care forțele ruse o capturaseră în 2014.  

Atacuri ucrainiene la Sevastopol. Foto: Arhiva Adevărul
Atacuri ucrainiene la Sevastopol. Foto: Arhiva Adevărul

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, căpitanul de rang al treilea, Dmytro Pletenchuk, a declarat că forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu rachete Neptune asuprae navei de debarcare Kostyantyn Olshanskyi din clasa Ropucha, ce aparținuse Ucrainei și pe care forțele ruse au capturat-o în timpul anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014.

Pletenchuk a declarat că forțele ruse au dezasamblat  Kostyantyn Olshanskyi  în portul din Sevastopol pentru a-l folosi pentru piese de schimb, dar au decis să înceapă repararea sa în 2024, după ce a concluzionat că Flota Mării Negre (BSF) rămâne fără nave mari de debarcare. Oficialii militari ucraineni au declarat anterior că forțele ucrainene au lovit cu succes  navele de debarcare Yamal și Azov din clasa Ropucha, nava de recunoaștere  Yury Ivanov, un centru de comunicații BSF și câteva facilități de infrastructură BSF nespecificate în Sevastopol în noaptea de 23 spre 24 martie.

Imaginile din satelit din 23 și 24 martie arată deteriorarea părții din spate a  Ivan Khurs  andocat în Sevastopolul ocupat, Crimeea.

ISW continuă să evalueze că atacurile ucrainene împotriva navelor și infrastructurii BSF vor continua probabil să descurajeze forțele ruse de a redistribui nave către Sevastopol și vestul Mării Negre și să complice capacitatea BSF de a-și maximiza capacitățile de luptă.

Șeful Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU), Vasyl Malyuk, a declarat la 26 martie că forțele ruse nu au mai folosit Podul Strâmtorii Kerci pentru a transfera arme și alte materiale după două operațiuni de succes ucrainene pe podul Strâmtorii Kerci, probabil referindu-se la o explozie din octombrie 2022 și o lovitură în iulie 2023.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite