Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, află în curând dacă va fi sau nu trimis în Statele Unite. Stella Assange: „Dacă este extrădat, va muri”

0
Publicat:

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, s-ar putea afla la finalul lungii sale lupte pentru a rămâne în afara SUA, în urma procesului îndelungat din Marea Britanie, care a inclus șapte ani de autoexil într-o ambasadă străină și cinci ani în închisoare.

Procesul lui Assange din Marea Britanie se apropie de final
Procesul lui Assange din Marea Britanie se apropie de final FOTO EPA EFE

Assange se confruntă cu ceea ce ar putea fi ultima sa audiere în instanță la Londra, începând de mâine, în încercare de a împiedica să fie extrădat în SUA. Curtea Supremă a programat două zile de dezbateri cu privire la posibilitatea ca Assange să poată cere unei instanțe de apel să blocheze transferul său.

Dacă instanța nu permite ca apelul să meargă mai departe, el ar putea fi trimis în Statele Unite, scrie AP, citată de Yahoo News.

Soția lui Assange spune că decizia este o chestiune de viață și de moarte pentru acesta, a cărui sănătate s-a deteriorat în timpul detenției.

Viața lui este în pericol în fiecare zi în care rămâne în închisoare”, a spus Stella Assange joi. „Dacă este extrădat, va muri.”

De ce este acuzat Assange

Assange, în vârstă de 52 de ani, expert australian în informatică, a fost inculpat în SUA pentru 18 capete de acuzare legate de publicarea de către WikiLeaks a sute de mii de documente clasificate, în 2010.

Procurorii spun că el a conspirat cu analistul de informații al armatei americane, Chelsea Manning, pentru a sparge un computer al Pentagonului și a elibera informații diplomatice secrete și fișiere militare referitoare la războaiele din Irak și Afganistan.

Assange este acuzat de 17 capete de spionaj și o acuzație de abuz informatic. Dacă este găsit vinovat, avocații săi spun că ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 175 de ani, deși autoritățile americane au declarat că orice sentință este probabil să fie mult mai mică.

Assange și susținătorii săi susțin că acesta a acționat ca jurnalist pentru a dezvălui faptele ilegale ale armatei americane și este protejat de libertățile presei garantate de Primul Amendament al Constituției SUA.

Printre fișierele publicate de WikiLeaks s-a aflat un videoclip cu un atac al unui elicopter Apache din 2007 al forțelor americane în Bagdad, care a ucis 11 persoane, inclusiv doi jurnaliști Reuters.

Julian a fost inculpat pentru primirea, deținerea și comunicarea către public a probelor de crime de război comise de guvernul SUA”, a spus soția acestuia, Stella Assange. „Raportarea unei crime nu este niciodată o crimă.

În timp ce cazul penal al SUA împotriva lui Assange a fost deschis abia în 2019, libertatea sa a fost restricționată timp de mai mult de 12 ani.

Assange a căutat refugiu în Ambasada Ecuadorului din Londra în 2012 și i s-a acordat azil politic după ce instanțele din Anglia au decis că ar trebui extrădat în Suedia în cadrul unei investigații privind violul din țara scandinavă.

El a fost arestat de poliția britanică după ce guvernul Ecuadorului i-a retras statutul de azilant în 2019 și apoi a fost închis pentru că nu a respectat condițiile cauțiunii când s-a ascuns pentru prima dată în ambasadă.

Deși Suedia și-a abandonat investigația privind infracțiunile sexuale, Assange a rămas în închisoarea de maximă securitate Belmarsh din Londra în timp ce bătălia pentru extrădarea sa în SUA continuă.

Assange ar putea fi transferat în SUA dacă pierde procesul

Un judecător din Londra a blocat inițial transferul lui Assange în SUA pe motiv că este probabil să se sinucidă dacă este ținut în condiții dure de închisoare.

Dar instanțele ulterioare au deschis calea pentru mutare după ce autoritățile americane au furnizat asigurări că nu va fi supus tratamentului sever care, potrivit avocaților săi, ar pune în pericol sănătatea sa fizică și mentală.

Stella Assange și susținătorii soțului său au criticat aceste asigurări ca fiind lipsite de semnificație, deoarece sunt condiționate.

Dacă instanța din Londra respinge cererea lui Assange pentru un apel complet, el ar putea fi extrădat în SUA odată ce autoritățile britanice aprobă transferul.

Echipa sa juridică intenționează să facă apel la o decizie nefavorabilă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar se teme că ar putea fi transferat înainte ca instanța din Strasbourg, Franța, să își oprească extrădarea.

Dacă va reuși la audierea din această săptămână, Assange ar putea beneficia de un proces de apel care este probabil să prelungească și mai mult cazul.

Acest procedeu a fost marcat de intervale de timp prelungite și încetinitoare”, a declarat Editorul-șef al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson. „Îl numim pedeapsa prin proces. Este evident o încercare deliberată de a-l epuiza pentru a-l pedepsi prin prelungirea acestui proces.

În timp ce Curtea Supremă a Regatului Unit a respins petiția lui Assange, spunând că el nu a ridicat un „punct de lege discutabil”, soția sa a declarat că noua sa cerere va ridica mai multe puncte care sunt motive de apel.

Avocații lui Assange spun că procesul  „încalcă toate precedentele legale”  

Avocații lui Assange plănuiesc să argumenteze că el nu poate avea un proces echitabil în SUA, că un tratat SUA-Marea Britanie interzice extrădarea pentru infracțiuni politice și că infracțiunea de spionaj nu se aplică editorilor.

Redactorii Actului de Spionaj nu au avut intenția ca editorii să cadă sub incidența acestuia”, a scris Stella Assange pe X. „Expertiza nediscriminatorie a arătat că primirea și publicarea de secrete de stat este o practică obișnuită și că a existat o „practică neîntreruptă de urmărire penală” a editorilor. Procesul „trece peste un nou teritoriu legal” și „încalcă toate precedentele legale”.

Stella Assange a declarat că sănătatea mentală și fizică a soțului său au scăzut dramatic și că a îmbătrânit prematur în închisoare. El a suferit un accident vascular cerebral minor în octombrie 2021 și a fost atât de bolnav în decembrie încât și-a rupt o coastă din cauza tusei.

Mă îngrijorez pentru el de fiecare dată când se îmbolnăvește”, a spus Stella Assange. „Tensiunea mentală este extrem de mare.”

Cuplul, care s-a căsătorit în închisoarea Belmarsh acum aproape doi ani, are doi băieți mici, Gabriel și Max, care au fost concepuți în timpul șederii lui Assange în ambasadă.

Băieții își vizitează tatăl în închisoare în fiecare săptămână, trecând prin controale de securitate care includ percheziția corporală a gardienilor și sunt mirosiți de câini, a spus Stella Assange. Cuplul își protejează copiii, care nu au fost informați de ce tatăl lor este în spatele gratiilor, conform mamei lor.

Nu cred că este corect să știe ce se întâmplă cu adevărat”, a spus ea. „Ei știu exact ce este o închisoare. Știu că gardienii îl opresc pe Julian să părăsească închisoarea, chiar dacă vrea să vină acasă.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite