Fermă din Italia, morgă în aer liber din cauza sorgului otrăvitor rezultat în urma secetei. Zeci de vaci au murit în câteva minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber la începutul acestei luni, după ce zeci de vaci au murit otrăvite cu sorg, un accident pus de experți pe seama secetei, relatează AFP preluată de France24.

Animalele au murit în circa 15 minute după ce au mâncat sorgul Foto AFP
Animalele au murit în circa 15 minute după ce au mâncat sorgul Foto AFP

Vitele piemonteze de la ferma din Sommariva del Bosco, lângă Torino, în nord-vestul Italiei, au murit brusc din cauza otrăvirii acute cu acid prusic pe 6 august, potrivit organismului local de bunăstare a animalelor IZS.

Acest acid provine din dhurrin, substanță care este prezentă în mod natural în plantele tinere de sorg, deși nu în aceleași concentrații mari precum cele găsite în probele prelevate la fața locului.

„Bănuim că seceta a provocat această cantitate foarte mare de dhurrin în plantele de sorg”, a declarat Stefano Giantin, un veterinar la Istituto Zooprofilattico Sperimentale pentru nord-vestul Italiei, care se ocupă de caz.

Cu plantele în creștere normală, cantitatea de dhurrin ar scădea pe măsură ce plantele se maturizau. Dar, din moment ce seceta prelungită a împiedicat creșterea plantelor de sorg, dhurrinul s-a concentrat în interiorul lor.

Otrăvirea cu acid prusic la bovine este rapidă și brutală, simptomele apar la 10-15 minute după ingestie și moartea după aproximativ 15-30 de minute. Provoacă tulburări respiratorii, nervoase și musculare.

Dhurrin se găsește în mod natural în sorg, în special la lăstarii tineri care îl folosesc ca apărare împotriva ierbivorelor, dar atunci când este digerat, eliberează acid prusic, cunoscut și sub denumirea de cianură de hidrogen.

Dar „în mod normal, nu provoacă moartea”, a spus Giantin pentru AFP.

În probele prelevate de la Sommariva del Bosco, concentrația de dhurrin din lăstari a fost la un nivel neobișnuit de ridicat, despre care Giantin a spus că pare a fi rezultatul secetei care a lovit Italia și mare parte din Europa în această vară.

O doză de peste 700 mg/kg de acid prusic este considerată fatală pentru bovine, dar s-a constatat că animalele de la Sommariva au cantități de peste 900 mg/kg în sânge.

Singura modalitate de a salva vacile afectate este injectarea acestora cu tiosulfat de sodiu, pentru a neutraliza cianura de hidrogen.

Folosimd acest antidot, experții au reușit să salveze în jur de 30 de vaci pe 11 august, când alte trei ferme din Piemont au fost lovite de același fenomen - dar nu înainte ca 14 animale să fi murit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite