„Fecioara Maria” din Ucraina. Practici iraționale și disperare într-o țară măcinată de război

0
Publicat:

Sub stres, oamenii uită de raționalitate și caută ajutor de la persoane care promit vindecare spirituală. Așa a făcut și iubita unui soldat grav rănit și a intrat în datorii din cauza „Fecioarei Maria” care îi „trimite energie” prietenului ei contra cost, scrie publicația ucraineană focus.ua.

Anna Fesun autoproclamata vindecătoare care își spune ”Fecioara Maria”/ FOTO: Facebook
Anna Fesun autoproclamata vindecătoare care își spune ”Fecioara Maria”/ FOTO: Facebook

Nadiia Pototska, șefa departamentului de comunicare al Centrului pentru redresare economică, a povestit despre o fată pe care nu o cunoștea și care a cerut bani împrumut pentru a plăti o femeie care îi „susține cu energie” iubitul aflat în comă.

”Iubitul fetei este în comă de mai mult de șase luni. Este internat într-un spital din străinătate. Iar din Ucraina, o femeie „trimite energie” pentru a-l ține în viață. Ea poate face acest lucru doar dacă fata îi mulțumește. Energia funcționează în schimbul banilor, din câte am înțeles. Și asta se întâmplă de mult timp”, a scris Nadiia Pototska pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Nadiei Pototska, fata s-a împrumutat de la peste 25 de prieteni de-ai săi pentru a plăti. „Femeia energetică” s-a dovedit a fi Anna Fesun, care își spune «Fecioara Maria» și efectuează anumite ritualuri. Focus nu a putut să vorbească cu „vindecătoarea” - după ce povestea a fost publicată, pentru că și-a închis rețelele sociale.

Jurnalistul Bohdan Logvinenko a observat că mai mulți soldați au scris deja că soțiile camarazilor lor aflați în stare gravă strâng fonduri nu pentru medicamente, ci pentru „vindecarea de către Fecioara Maria”.

Cine este „Fecioara Maria” ?

Logvinenko a spus că Anna Fesun conducea o fabrică de cacao în Podil împreună cu fratele și soțul ei. „Odată cu trecerea timpului, fabrica de cacao s-a închis brusc, iar Anna a părut să-și redirecționeze energiile către un alt hobby și a început să se implice într-o „afacere” foarte diferită - a devenit o nouă Fecioară Maria ucraineană și a început să convertească oamenii pe Calea Adevărată”, a spus Logvinenko.

Sub postarea jurnalistului, există multe comentarii de la oameni care sunt în mod deschis îngrijorați de femeia al cărei iubit este „vindecat energetic” de Fesun. Mulți oameni se întreabă cum o persoană care a făcut până recent cacao a devenit brusc un „vindecător” și de ce oamenii care plătesc bani pentru „schimbul de energie” nu au îndoieli cu privire la ea.

De ce cred oamenii în „Fecioara Maria”: cum afectează stresul comportamentul

Într-un comentariu pentru Focus, psihologul Valentin Kim a remarcat că, în acest caz, oamenii pot crede în „Fecioara Maria” din cauza stresului prelungit, în timpul căruia nivelul de criticitate scade.

„Are de-a face atât cu componente morale și etice, componente psihologice, cât și cu particularitățile fiziologiei noastre. Pentru ca o persoană să fie critică, să perceapă informațiile pe care le primește prin prisma îndoielii, sunt necesare resurse emoționale etc.”, a explicat Valentin Kim.

Psihologul a spus că acest spirit critic poate lipsi atunci când o persoană este sub stres. Potrivit acestuia, escrocii, în special cei care cred în ei înșiși și în alegerea lor divină, lucrează cu mare încredere, își perfecționează abilitățile și pot fi foarte convingători.

În plus, sub stres cronic, oamenii sunt predispuși la așteptări iraționale.

„Vedem că gândurile și argumentele noastre raționale tot nu ne ajută să depășim crizele interne și stresul cu care ne confruntăm. De aceea, oamenii încep să creadă în ceva irațional, în preziceri, șansă, ritualuri, unele credințe religioase. De aceea cred că această situație este descrisă de un astfel de moment”, a declarat Kim.

Victima nu se recunoaște ca victimă

Femeia care a cerut fonduri pentru a-și vindeca iubitul a răspuns la postarea de pe Facebook a Nadiiei Pototska în secțiunea de comentarii. Ea a susținut că Pototska i-a denaturat cuvintele și a „calomniat-o” pe persoana care i-ar fi salvat viața partenerului ei și l-a ținut în viață timp de zece luni, cu prețul propriei sănătăți.

La rândul său, psihologul Kim înțelege de ce femeia refuză să se recunoască drept victimă. El a clarificat faptul că ea are un atașament foarte clar față de speranță și speră că credința în Fecioara Maria îi va salva iubitul și îl va scoate din comă. În timp ce dacă recunoaște că a greșit, nu va mai avea nicio speranță.

„Încăpățânarea credinței sau a speranței ei este în întregime determinată de teama de a rămâne fără alte speranțe de salvare”, a adăugat psihologul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite