Fără cale de întoarcere: separatiştii din estul Ucrainei „au naţionalizat“ întreprinderile şi au redirecţionat producţia către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii separatişti Igor Plotniţki (stânga) şi Aleksandr Zaharcenko (dreapta) FOTO russia-insider.com
Liderii separatişti Igor Plotniţki (stânga) şi Aleksandr Zaharcenko (dreapta) FOTO russia-insider.com

Regimurile separatiste din Doneţk şi Lugansk, două regiuni din estul Ucrainei afectate de război, au preluat, la 1 martie, administrarea tuturor întreprinderilor aflate în zonele lor de control, relatează presa ucraineană.

Această măsură de „naţionalizare“, anunţată de Aleksandr Zaharcenko, aşa-zisul preşedinte al aşa-zisei Republici Populare Doneţk (DNR), şi Igor Plotniţki, aşa-zisul preşedinte al aşa-zisei Republici Populare Lugansk (LNR), a fost luată ca răspuns la blocada pe căile ferate impusă de activişti de dreapta ucraineni, scrie agenţia de presă Unian.

„Trebuie să anunţăm că, în cazul în care blocada nu este sistată până la 00.00 (1 martie 2017), vom introduce «administare externă» la toate întreprinderile aflate sub jurisdicţie ucraineană şi care functionează în DNR şi LNR“, au precizat cei doi lideri separatişti într-un comunicat comun.

Ei au mai anunţat că toată producţia va fi redirecţionată către pieţe din Rusia, dar şi din alte ţări.

Kremlinul a reacţionat pozitiv faţă de această măsură.

„Într-o anumită măsură, putem înţelege acţiunile (…) acestor regiuni, care, încă o dată, sunt respinse de statul lor. Este vorba despre milioane de vieţi. Desigur, oamenii trebuie să supravieţuiască“, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Pe lângă „naţionalizarea“ întreprinderilor, conducerea separatistă din Lugansk a luat decizia de a adopta rubla ca monedă oficială.

De fapt, rubla rusească este deja folosită neoficial în această regiune separatistă în paralel cu grivna ucraineană. Conform executivului autoproclamat al LNR, măsura introducerii oficiale a rublei are ca obiectiv stabilizarea situaţiei economice volatile a acestui teritoriu.

Începând de pe 1 martie, banca centrală a autoproclamatei republici Lugansk va afişa zilnic cotaţiile rublei faţă de dolarul american, euro şi grivna.

Această decizie survine la o săptămână după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care Rusia recunoaşte paşapoartele emise de cele două regiuni separatiste proruse din estul Ucrainei. De asemenea, locuitorii acestor două regiuni vor putea să călătorească în Rusia fără viză.

Aleksandr Zaharcenko a denunţat din nou blocada impusă de naţionalişti ucraineni, apreciind totodată că Ucraina va dispărea în 60 de zile.

„Numărătoarea inversă a început. Fiecare zi mai aduce un cui în sicriul unei ţări care se numea cândva Ucraina. Încă 60 de zile şi conducerea acesteia nu va mai exista“, a susţinut liderul separatist prorus.

Poroşenko: „Naţionalizările” din Donbas – încă o dovadă a ocupaţiei ruse

Numirea de către autorităţile autoproclamate din Doneţk şi Lugansk a unor  „administratori externi” la întreprinderile ucrainene din Donbas este o dovadă în plus a faptului ocupaţiei părţii de est a Ucrainei de către Rusia, a declarat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, miercuri, în timpul unei întâlniri cu ministrul britanic de externe, Boris Johnson şi ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski.

    „A avut loc o altă încălcare brutală a dreptului internaţional – Rusia a confiscat de facto bunuri publice şi private ale Ucrainei, situate în teritoriile ocupate”, a declarat Poroşenko.

El a menţionat că acest lucru se întâmplă în contextul introducerii  efective a acestor teritorii în „zona rublei”, a livrărilor de gaze şi electricitate din Rusia, precum şi a transferurilor bugetare directe.

Potrivit lui Poroşenko, „este o confirmare absolut clară a faptului ocupării acestui teritoriu de către trupele ruseşti, împreună cu controlul complet al frontierei de stat în zona necontrolată”.

    „În acest sens, subliniem faptul că Rusia este singurul responsabil pentru încălcarea armistiţiului, uciderea soldaţilor şi civililor ucraineni, precum şi reţinerea ilegală a ostaticilor, atât în ​​teritoriile ocupate, cât şi pe teritoriul  Federaţiei Ruse”, a spus preşedintele ucrainean.

Poroşenko a cerut sancţiuni împotriva persoanelor care au deturnat activele ucrainene în Donbas, „pentru încălcarea legislaţiei internaţionale şi a Ucrainei”. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite