Familiile victimelor atentatului de la Jocurile Olimpice de la Munchen vor boicota ceremoniile de comemorare a 50 de ani de la tragedie

0
0
Foto Agerpres
Foto Agerpres

Familiile victimelor atentatului de la Jocurile Olimpice (JO) de la Munich din 1972 au ales să boicoteze comemorările de anul acesta din Germania, care marchează 50 de ani de la tragedie.

Familiile celor 11 israelieni ucişi în timpul JO de la Munich din 1972 au trimis o scrisoare preşedintelui regiunii bavareze Markus Soder prin care îi transmit că refuză invitaţia de a participa la comemorările din 5 septembrie, relatează Agerpres.

Familiile le cer autorităţilor germane să îşi ceară scuze pentru toate greşelile şi minciunile. De asemenea, aceştia mai cer despăgubiri juste pentru tragedia prin care au trecut şi să deschidă toate arhivele ca adevărul să iasă la iveală. 

Conducerea de la Berlin ar fi oferit 10 milioane de euro, sumă care include cele 4.5 milioane de euro achitate în 1972 şi 2002 plus o nouă sumă de 5.4 milioane de euro, celor 23 de membri direcţi ai victimelor. 

Purtătoarea de cuvânt a familiilor victimelor, Ankie Spitzer, a spus că autorităţile germane au dat undă verde pentru primele dpuă cereri, dar refuză în continuare să acorde despăgubiri care îndeplinesc standardele internaţionale. Potrivit declaraţiilor acesteia, familiile au împărţit echivalentul a 3 milioane de euro cu titlul de gest "umanitar".

"Acceptarea responsabilităţii nu înseamnă doar cuvinte, ci are şi un preţ. Am fi mers la ceremonie dacă şi-ar fi deschis inimile şi ar fi spus... ne cerem scuze şi vă vom despăgubi pentru 50 de ani de abuz", a adăugat Spitzer, calificând oferta drept o "insultă" germană.

Pe data de 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene "Septembrie Negru" au intrat în apartamentul delegaţiei israeliene din Satul Olimpic unde au ucis doi sportivi israelieni şi au luat ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei cu scopul de a obţine schimbul a 232 de prizonieri palestinieni. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite