Extrema dreaptă, favorită şi în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders FOTO Arhivă
Liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders FOTO Arhivă

Formaţiunea de extremă dreaptă Partidul Libertăţii din Olanda (PVV) conduce în sondaje, în ciuda unui proces în care liderul său, Geert Wilders, este judecat pentru incitare la ură rasială.

Dacă în Olanda ar avea loc alegeri în această săptămână, PVV ar obţine cele mai multe mandate în Parlament, 33 din 150, potrivit unui sondajului efectuat de institutul Maurice de Hond şi publicat luni, transmite AFP, potrivit Agerpres.

PVV deţine în prezent 12 locuri în Camera Deputaţilor.

„Procesul împotriva lui Wilders a influenţat pozitiv PVV din punct de vedere electoral, la fel ca şi alegerea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite, menţionează institutul.

Potrivit acestui sondaj, Partidul Popular Liberal şi Democrat (VVD) al premierului Mark Rutte s-ar clasa pe locul al doilea cu 25 de mandate, faţă de 41 pe care le deţine în prezent.

Olandezii urmează să se prezinte la urne în martie 2017 pentru alegerile legislative.

Geert Wilders este urmărit penal pentru că a promis „mai puţini marocani“ în Olanda în cursul unei seri după alegerile municipale care au avut loc în martie 2014 la Haga.

În ultima zi a procesului său, miercuri, 23 noiembrie, Geert Wilders a susţinut în faţa judecătorilor că nu „este rasist“. Într-o intervenţie de 15 minute difuzată în direct la televiziune, el a spus că „dacă mă consideraţi vinovat, înseamnă că voi consideraţi că o jumătate din Ţările de Jos este vinovată“.

Parchetul a cerut o amendă de 5.000 de euro, iar hotărârea este aşteaptă la 9 decembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite