Explozie a vânzărilor de buncăre nucleare. Sunt căutate cele complet mobilate, cu apă curentă și dușuri, bucătărie utilată și panouri solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de adăposturi nucleare din Marea Britanie spun se înregistrează o creștere semnificativă a cererii în ultimul an, mai ales în ultimele șase luni, atribuită, evident, conflictelor din Ucraina și din Orientul Mijlociu.

Adăpostrurile antiatomice au cunoscut o explozie a vânzărilor
Adăpostrurile antiatomice au cunoscut o explozie a vânzărilor FOTO Shire Pods

În ultimii doi ani, cererea a crescut în mod real, în special în ultimul an”, a declarat Paul Thompson, proprietar al companiei UK Nuke Shelters. Firma sa primește acum patru-cinci solicitări de buncăre private în fiecare lună.

Am observat o creștere a cererilor cu 300 până la 400 la sută în ultimii câțiva ani”, a declarat el pentru The Telegraph, adăugând că pregătirea pentru un dezastru nuclear este cel mai comun motiv pentru care oamenii doresc să le instaleze.

Oamenii au mai fost interesați în trecut să achiziționeze astfel de adăposturi, dar preocupările scăzuseră după sfârșitul Războiului Rece și căderea Zidului Berlinului. Sectorul este din nou înfloritor, odată cu creșterea tensiunilor geopolitice între puterile nucleare.

Cu doar 258 de adăposturi, Marea Britanie este în urma unor țări occidentale precum Elveția, care are un total de 360.000 - suficiente pentru a găzdui întreaga populație.

Schimbările climatice, un alt motiv pentru cererea de buncăre

Pe de altă parte, am câțiva clienți care se tem de unele evenimente climatice - uragane, tornade, valuri de căldură - și doresc să le instaleze din acest motiv”, a spus Thompson. De asemenea, el spune că primește și câteva telefoane pe lună de la oameni care caută sfaturi despre cum să-și construiască propriile adăposturi de siguranță.

În timp ce doar câteva companii oferă în prezent buncăre private, piața se extinde, iar unii profită de frica oamenilor de un cataclism nuclear.

Matthew Wright, proprietarul Shire Pods, care produce „căsuțe stil hobbit” în principal pentru cazare de vacanță, și-a extins portofoliul și construiește acum buncăre subterane.

În ultimele șase luni, oamenii au început să ne contacteze cerându-ne să construim pentru ei buncăre”, a declarat Wright pentru The Telegraph.

De când am lansat un broșură pe site-ul web acum câteva săptămâni, am avut sute de oameni care ne-au contactat solicitând informații despre proiectele de tip bunker.”

Majoritatea oamenilor spun că după tot ce s-a întâmplat în Ucraina și fiind îngrijorați de războiul nuclear, acesta este principalul motiv pentru care se interesează de acest lucru”, a mai spus acesta.

Ce faci cu buncărul până la războiul atomic

Potrivit furnizorilor, costul buncărelor private poate varia între 10.000 și peste 100.000 de lire sterline, iar unele companii oferă opțiuni complet mobilate cu apă curentă și dușuri, bucătărie utilată și panouri solare.

Chiar dacă poate părea o investiție scumpă pentru o structură pe care speră să nu o folosească niciodată în realitate, unii clienți le găsesc și alte utilizări.

Wright promovează chiar conceptul de buncăre „multifuncționale” pe site-ul său Shire Pods: „Buncărele antiaeriene și buncărele nucleare nu trebuie să fie spații reci, întunecoase și umede.”

„Buncărele noastre pot fi folosite pentru o varietate de scopuri: cameră de cinema de lux, bar, cameră de jocuri.

Thompson spune că mulți clienți se refugiază în buncăre în timpul valurilor de căldură, deoarece sub pământ este o temperatură constantă de 10-16 grade Celsius.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite