Experţii consideră că numărul  de cazuri de tuberculoză şi HIV va creşte în Ucraina, ca urmare a războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hiv sida

Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză şi HIV în Ucraina ca urmare a războiului, relatează luni dpa.

„Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate consecinţele pe termen lung ale războiului, dar ne aşteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză şi HIV în Ucraina şi în întreaga regiune. Mişcările importante de refugiaţi, care trăiesc în adăposturi înghesuite, şi întreruperea serviciilor medicale favorizează răspândirea bolilor infecţioase”, a declarat directorul fondului, Peters Sands, pentru organizaţia mass-media germană RND, potrivit Agerpres. 

În Ucraina trăiesc circa 260.000 de persoane cu HIV, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

De asemenea, în 2022 Ucraina avea una dintre cele mai mari incidenţe de tuberculoză din Europa, potrivit Agenţiei germane de control al bolilor, Institutul Robert Koch. În ţara afectată în prezent de război, există cea mai mare incidenţă de tuberculoză multi-rezistentă la medicamente, mai precis o variantă a bolii împotriva căreia medicaţia standard nu mai are efect. 

În plus, Sands şi-a exprimat îngrijorarea faţă de capacitatea redusă a Ucrainei de a oferi asistenţă medicală cetăţenilor săi.

„Peste 150 de unităţi sanitare au fost avariate sau distruse, personal medical şi pacienţi au fost strămutaţi, răniţi sau ucişi. Pentru bolnavii de tuberculoză şi persoanele cu HIV, această situaţie le pune viaţa în pericol, deoarece aceste persoane se bazează pe medicaţie continuă”, a spus el, adăugând că mulţi oameni nu mai au acces la asistenţă medicală, iar programele de prevenire şi tratament au fost întrerupte.

„Susţinem cu tărie înfiinţarea unui coridor umanitar protejat astfel încât proviziile medicale să poată fi livrate şi oamenii care doresc să părăsească zona de conflict să poată face acest lucru”, a mai spus el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite