Experţii britanici nu au putut identifica sursa neurotoxinei folosite în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Oamenii de ştiinţă britanici de la laboratorul din Porton Down nu au putut stabili unde a fost creată neurotoxina care a fost folosită pentru a-l otrăvi pe fostul spion rus Sergei Skripal şi pe fiica sa Yulia Skripal, conform The Guardian.

Gary Aitken, şeful Laboratorului de Ştiinţe ale Apărării şi Tehnologie de la Porton Down a declarat că nu s-a putut dovedi că neurotoxina - noviciok -  a fost fabricată în Rusia.

Aitkenhead a confirmat că pentru a se crea o asemenea substanţă, „este nevoie de metode extrem de sofisticate disponibile doar pentru instituţii statale”.

Comentariile vor fi, cel mai probabil, primite bine de Rusia, care insistă că nu se află în spatele atacului şi că acuzaţiile guvernului britanic sunt o provocare.

Aitkenhead a declarat: „Am putut stabili că substanţa este într-adevăr din gama novichok şi că este o neurotoxină creată la nivel militar. Nu am identificat sursa precisă, dar am transmis informaţiile ştiinţifice guvernului care a folosit apoi mai multe surse pentru a ajunge la aceste concluzii”.

El a explicat că pentru a stabili originea substanţei, ar fi nevoie şi de alte evaluări, unele dintre ele din partea serviciilor secrete, la care are acces guvernul.

Aitkenhead a adăugat: „Este de datoria noastră să prezentăm dovezi ştiinţifice privind această substanţă. Am identificat din ce gamă face parte şi că a fost creată la nivel militar, dar nu este responsabilitatea noastră să spunem unde a fost concepută”.

El nu a dorit să comenteze când a fost întrebat dacă laboratorul de la Porton Down a dezvoltat sau a depozitat substanţe de tip novichok, dar a negat sugestiile Rusiei conform cărora neurotoxina folosită pe fostul spion ar fi putut proveni de la Porton Down.

Aitkenhead a precizat că nu există un antidot pentru substanţele de tip novichok. El a spus că Porton Down a oferit consiliere spitalului în care sunt spitalizaţi Skripal şi fiica sa: „Putem oferi şi chiar am oferit consiliere spitalului şi medicilor pentru a încerca să stopeze efectele dar este vorba de o substanţă extrem de toxică şi nu poţi să îi dai pur şi simplu cuiva ceva pentru a-i susţine recuperarea”.

Declaraţiile vin după ce Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) se pregăteşte să se întâlnească la Haga miercuri pentru a discuta despre atac la cererea Moscovei. Inspectorii OPCW au călătorit la Salisbury şi Porton Down pentru a-şi derula propria anchetă.

Anterior, guvernul britanic a descris incidentul din Salisbury ca fiind un exemplu al comportamentului din ce în ce mai agresiv al Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat: „După cum a spus şi prim-ministrul destul de clar, Marea Britanie ar prefera să aibă în Rusia un partener dispus să respecte regulile. Dar acest atac din Salisbury face parte dintr-un comportament din ce în ce mai agresiv al Rusiei şi reprezintă o fază periculoasă a activităţii ruseşti de pe continentul european dar şi în afara lui. Trebuie să acceptăm realitatea iar provocarea adusă de Rusia este una care va dura mult timp”.

Întrebat de ce Rusia nu a primit acces la datele medicale ale Yuliei Skripal, a cărei stare de sănătate se îmbunătăţeşte, purtătorul de cuvânt a precizat că un astfel de acces „este bazat pe mai multe considerente, inclusiv o aprobare din partea persoanei vizate” şi a adăugat: „Orice cerere pentru acces la datele medicale este transmisă către persoana vizată dacă este posibil”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite