Erdogan ameninţă că va lăsa un nou val de migranţi să pătrundă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranti in Grecia FOTO EPA-EFE
Migranti in Grecia FOTO EPA-EFE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă că va „deschide porţile” pentru a le permite refugiaţilor sirieni să părăsească Turcia şi să se îndrepte spre ţările occidentale, dacă o controversată „zonă de siguranţă” în Siria nu va fi stabilită în curând.

Comentariile lui Erdogan vin în contextul unor tensiuni în creştere cu Washingtonul, ca urmare a  întârzierilor stabilirii unei zone sigure – propusă iniţial de Donald Trump – dar şi din cauza unei miliţii kurde aliate americanilor, YPG, pe care Ankara o consideră organizaţie teroristă.

Ankara ameninţă că-şi va muta trupele unilateral în zona de siguranţă, dacă nu vor fi făcute progrese.

Având în vedere că Turcia găzduieşte în jur de 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, ameninţarea lui Erdogan a adus în vedere posibilitatea unui nou val de imigranţi care să se îndrepte spre Europa, care să depăşească cu mult în amploare criza recentă a migranţilor.

Avertismentul dur a fost transmis într-un discurs al lui Erdogan în faţa oficialilor din partidul său, în timp ce organizaţiile umanitare au avertizat că condiţiile din enclava Idlib din Siria se apropie de „epoca de piatră”.

„Vom fi forţaţi să deschidem porţile. Nu putem fi obligaţi să ne ocupăm de această povară singuri”, a spus preşedintele turc. 

Ameninţarea lui Erdogan a cutremurat în primul rând Grecia, unde autorităţile au raportat o creştere dramatică a numărului de refugiaţi care ajung pe insulele dinspre coasta Turciei.

În iulie şi august, peste 12.000 de posibili solicitanţi de azil au ajuns în Grecia. Săptămâna trecută, 650 de migranţi au ajuns într-o singură zi în insula Lesbos.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite