Erdogan a anunțat o reuniune la Stockholm. Suedia va vota înăsprirea legislației antiteroriste

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care l-a primit marţi la Ankara pe noul prim-ministru suedez Ulf Kristersson, venit să pledeze pentru intrarea ţării sale în NATO, a anunţat o nouă „reuniune la sfârşitul lunii la Stockholm”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Recep Tayyp Erdogan va merge în Suedia la sfârșitul lunii / Foto: EPA-EFE
Recep Tayyp Erdogan va merge în Suedia la sfârșitul lunii / Foto: EPA-EFE

Aproape simultan, parlamentul suedez a comunicat că săptămâna viitoare va avea loc un vot pentru modificarea Constituţiei în vederea înăspririi luptei antiteroriste, unul din punctele cerute de Turcia pentru a autoriza primirea Suediei în NATO.

După o primă înăsprire a legislaţiei antiteroriste în iulie, modificarea ce va fi supusă la vot la 16 noiembrie va viza în special „restrângerea libertăţii de asociere a grupărilor implicate în terorism”, a precizat parlamentul într-un comunicat.

„Sperăm că vom avea o concluzie mai bună la reuniunea comună ce se va ţine la Stockholm la sfârşitul lunii', a spus Erdogan la Ankara, fără a preciza data, însă dând asigurări că 'doreşte sincer aderarea Suediei” la NATO.

La rândul său, Kristersson a promis că Suedia va fi „un factor de securitate pentru toate ţările Alianţei”.

„Noi am aprobat procesul de aderare a Suediei la NATO. Îi înţelegem îngrijorările legate de securitatea sa şi dorim ca Suedia să răspundă la ale noastre”, a insistat preşedintele turc, care blochează din mai extinderea Alianţei la Suedia şi Finlanda, cerând mai ales extrădarea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe care Ankara şi aliaţii săi occidentali îi consideră terorişti.

„Dorim sprijinul Suediei în faţa terorii”, a repetat Erdogan.

„Cuvântul de ordine în Suedia este combaterea terorismului. Niciun dubiu nu este permis cu privire la acest subiect (...) Este luat foarte, foarte în serios”, a spus Kristersson, precizând că întrevederea cu preşedintele turc a fost 'foarte productivă'.

El a dat asigurări că Suedia vede în PKK 'o organizaţie teroristă, la fel (cum o consideră) Statele Unite şi Uniunea Europeană'.

„Înţelegem sensibilitatea Turciei pe acest subiect”, a adăugat premierul suedez, angajându-se să „răspundă tuturor aşteptărilor (Ankarei) în calitate de viitor aliat”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite