Episcopii din Biserica Anglicană le-au cerut iertare membrilor comunităţii gay

0
Publicat:

Căsătoriile gay au fost legalizate în Regatul Unit în anul 2013. dar arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a recunoscut că instituţia pe care o conduce este în continuare "foarte divizată".

Biserica Angliei oferă o alternativă cuplurilor LGBTQ+ / Foto: Arhivă
Biserica Angliei oferă o alternativă cuplurilor LGBTQ+ / Foto: Arhivă

Episcopii din Biserica Anglicană le-au cerut iertare într-o scrisoare publică membrilor comunităţii LGBTQI+, vineri, pentru respingerea şi ostilitatea cu care au fost trataţi, iar arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a recunoscut că instituţia pe care o conduce este în continuare "foarte divizată" în această chestiune, informează Reuters.

Aceste scuze publice au venit la doar câteva zile după ce Biserica Anglicană a formulat o serie de propuneri dezvoltate de către episcopii săi, care arată că instituţia religioasă va continua să le refuze cuplurilor de acelaşi sex posibilitatea de a se căsători în bisericile sale, însă preoţii anglicani ar putea totuşi să le acorde o binecuvântare în lăcaşurile de cult.

"Nu v-am iubit aşa cum Dumnezeu vă iubeşte şi acest lucru este profund greşit", au declarat episcopii anglicani în acea scrisoare deschisă. "Declarăm, public şi fără echivoc, că membrii comunităţii LGBTQI+ sunt bine-veniţi şi apreciaţi: suntem cu toţii copiii lui Dumnezeu", au adăugat ei, transmite Agerpres.

"Situaţiile în care aţi fost întâmpinaţi cu o reacţie ostilă şi homofobă în bisericile noastre sunt ruşinoase şi, pentru asta, ne pare rău", au mai transmis episcopii britanici.

Biserica Anglicană, pilonul central al uneia dintre cele mai vechi instituţii creştine din lume, comuniunea anglicană, a rămas fidelă preceptelor sale conform cărora căsătoria este oficiată "între un bărbat şi o femeie", în cadrul acelui set de propuneri.

Căsătoriile gay au fost legalizate în Regatul Unit în anul 2013.

Un purtător de cuvânt al grupului de lobby Stonewall, care militează pentru drepturile persoanelor gay şi transgen, a spus că Biserica Anglicană şi-a ratat "încă o dată" obiectivul de a fi mai primitoare şi mai susţinătoare faţă de creştinii din comunitatea LGBTQI+.

"Scuzele merg atât de departe doar pentru că mulţi creştini LGBTQI+ s-au confruntat cu ostilitate şi cu discriminare pentru ceea ce sunt", a declarat acel purtător de cuvânt într-un e-mail trimis agenţiei de presă Reuters.

Cel mai puternic sprijin exprimat de un lider religios anglican faţă de posibilitatea ca persoanele de acelaşi sex să se căsătorească într-o biserică a venit din partea episcopului de Oxford, Steven Croft, care şi-a cerut iertare în luna noiembrie pentru faptul că şi-a schimbat mult prea lent opinia în această chestiune.

Vineri, episcopul Steven Croft a făcut următoarea declaraţie: "Este foarte bine pentru noi că putem astăzi să spunem că Biserica noastră oferă de acum slujbe publice de binecuvântare, însă ştim că trebuie să mergem mai departe de atât".

Apelul pentru schimbare lansat de Steven Croft a fost susţinut în mod public doar de câţiva dintre colegii săi episcopi, care, alături de clerici şi de laici, formează organismul de conducere al Bisericii Anglicane, cunoscut sub numele de Sinodul General.

"Suntem divizaţi, nu are sens să pretindem altceva. Biserica Anglicană şi Comuniunea Anglicană sunt foarte divizate", a declarat arhiepiscopul Justin Welby, vineri, înaintea unei întruniri a acestui sinod în luna februarie, când noile propuneri vor fi discutate şi analizate în amănunţime.

"Sunt sigur că discuţiile vor continua. Însă acesta este un punct enorm de important, nu doar în cadrul Comuniunii Anglicane şi al Bisericii Anglicane, ci şi la nivelul bisericii globale", a adăugat el.

"Este un drum lung. Sunt sigur că ultimul cuvânt în această chestiune încă nu a fost spus", a mai spus arhiepiscopul de Canterbury.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite