Tokyo a acordat primele certificate de uniune cuplurilor LGBTQ+

0
Publicat:

Primăria din Tokyo a emis marți primele certificate de uniune cuplurilor de același sex care trăiesc sau muncesc în acest oraș. 

Cuplurile de același sex din Tokyo au primit certificate de uniune / Foto: Shutterstock
Cuplurile de același sex din Tokyo au primit certificate de uniune / Foto: Shutterstock

Cu ajutorul acestor certificate, persoanele din comunitatea LGBTQ+ vor fi tratate ca și cuplurile căsătorite în privința anumitor servicii publice legate de locuinţe, în domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale. Unii oameni speră că acesta ar putea fi un pas spre adoptarea egalității în Japonia.

Primăria arondismentului Shibuya, un catrtier la modă din Tokyo, a fost prima din Japonia care a propus un astfel de certificat, în 2015.

Peste 200 de municipalităţi sau autorităţi locale i-au urmat exemplul de atunci.

În prezent, Japonia este singura țară din grupul G7 al națiunilor dezvoltate care nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex. Cu toate acestea, sondaje recente sugerează că majoritatea japonezilor susțin căsătoriile între homosexuali.

Potrivit unui sondaj realizat în 2021 de postul public de televiziune japonez NHK, 57% dintre aceștia s-au declarat în favoarea lor, în timp ce doar 37% s-au declarat împotrivă.

În ciuda acestui sprijin larg răspândit, un tribunal districtual din Osaka a decis la începutul acestui an că interdicția existentă privind căsătoriile între persoane de același sex este constituțională. Apoi, în octombrie, Noboru Watanabe, un reprezentant local al Partidului Liberal Democrat aflat la putere, a calificat căsătoria între persoane de același sex drept „dezgustătoare". Comentariile sale au fost criticate aspru.

Orice persoană cu vârsta de peste 18 ani care locuiește sau lucrează în Tokyo poate depune o cerere. Până pe 28 octombrie au fost depuse 137 de cereri, scrie BBC.

Soyoka Yamamoto, o militantă pentru drepturile LGBTQ+ care a fost printre primii care și-au ridicat certificatul marți, a declarat reporterilor că speră că autoritățile vot „accelera eforturile pentru a crea o societate în care drepturile minorităților sexuale pot fi protejate și pot deveni mai egale".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite