Episcopii Bisericii Angliei refuză să oficializeze căsătoriile gay. Alternativa oferită

0
Publicat:

Biserica Angliei a respins cererile de a permite clerului să oficieze căsătorii între persoane de același sex, dar oferă o alternativă: cuplurile care s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii civile să își poată binecuvânta uniunea în biserică.

Biserica Angliei oferă o alternativă cuplurilor LGBTQ+ / Foto: Arhivă
Biserica Angliei oferă o alternativă cuplurilor LGBTQ+ / Foto: Arhivă

Biserica a publicat miercuri „planuri istorice" care prezintă o propunere de cale de urmat după zeci de ani de diviziune amară cu privire la sexualitate. Propunerea, aprobată de episcopi în această săptămână, va fi prezentată luna viitoare la Sinodul General, organismul de conducere al Bisericii Ecumenice, scrie The Guardian.

Totuși, biserica nu își va schimba doctrina existentă, conform căreia căsătoria poate fi doar între un bărbat și o femeie. De asemenea, binecuvântările pentru căsătoriile civile vor fi voluntare pentru clerici, permițându-le celor care se opun din punct de vedere teologic să renunțe.

Biserica Angliei a declarat că va „va oferi cea mai mare prevedere pastorală posibilă fără a schimba doctrina bisericii privind sfânta căsătorie pentru cuplurile de același sex, printr-o serie de proiecte de rugăciuni, cunoscute sub numele de rugăciuni de dragoste și credință, care ar putea fi folosite în mod voluntar în biserici pentru cuplurile care au marcat o etapă importantă a relației lor, cum ar fi o căsătorie civilă sau un parteneriat civil”.

Stephen Cottrell, arhiepiscopul de York, a declarat că propunerea este „un pas înainte, ceva foarte important". 

El a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4: „Pentru prima dată, persoanele care au căsătorii [civile] între persoane de același sex, în parteneriate civile, pot veni la biserică pentru ca relațiile lor să fie recunoscute și pot primi binecuvântarea lui Dumnezeu".

Recomandările episcopilor îi vor dezamăgi amarnic pe cei care militează pentru căsătoria egală, care spun că pozițiile bisericii cauzează un rău imens persoanelor LGBTQ+.

Episcopii Bisericii Angliei vor prezenta, de asemenea, scuze în cursul acestei săptămâni persoanelor LGBTQ+ pentru „respingerea, excluderea și ostilitatea” cu care s-au confruntat în biserici și pentru impactul pe care acest lucru l-a avut asupra vieții lor.

Familiile formate din persoane de același sex, recunoscute legal

Țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, potrivit unei hotărâri pronunțate astăzi, 17 ianuarie, de judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

„Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTși le poziționează ferm sub protecția CEDO. Astfel, de azi înainte, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.”, transmiteAsociația ACCEPT.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite