Efectele crizei migranţilor: Premierul ceh cere integrarea în spaţiul Schengen a României şi a statelor din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă FOTO: Shutterstock
Sursă FOTO: Shutterstock

Premierul ceh Andrej Babis este de părere că este „absurd” ca ţări precum Bulgaria şi Croaţia, care controlează coastele europene ale Mării Negre şi ale Mării Adriatice, să nu se afle în Spaţiul Schengen.

„Să acceptăm Bulgaria, România, Serbia (ţară nemembră a UE - n.red) şi Croaţia în spaţiul Schengen. Să avem o strategie clară faţă de Balcanii de Vest şi să apărăm Europa împotriva migraţiilor ilegale la frontierele sale externe”, este îndemnul făcut de oficialul de la Praga într-un interviu pentru ziarul „Pravo”, citat de Agerpres. 

De asemenea, acesta a transmis că spaţiul de liberă circulaţie Schengen „nu este funcţional în acest moment” întrucât acordul nu îţi poate îndeplini scopul a oferi „protecţia coerentă a frontierelor externe şi libera circulaţie în interiorul” Uniunii Europene în acest moment, cu membrii actuali. 

În acest context, Andrej Babis a reamint de criza migraţiei din 2015, atunci când „singurul care a apărat frontierele Schengen a fost (premierul ungar) Viktor Orban, care a construit un gard împotriva migranţilor”. 

Totodată, premierul ceh a menţionat şi alte măsuri care ar rezolva problema migranţilor, respectiv  „lupta împotriva traficanţilor de fiinţe umane şi semnarea de acorduri cu Turcia, Maroc, Algeria, Tunisia şi Libia” deoarece sunt ţări prin care migranţii trec în drumul lor spre refugierea în Europa. 

Unul dintre argumentele invocate de Andrej Babis pentru protejarea Europei în criza menţionată este faptul că „Danemarca, Suedia şi Austria, care au primit toate migranţi în 2015, acum îi resping”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite