„După invazia lui Putin în Ucraina, lumea a devenit un loc mai sigur”, declară un fost înalt responsabil britanic pentru apărare

0
Publicat:

În mod paradoxal, consideră un înalt responsabil britanic pentru apărare, după ce Putin a a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, „a devenit un loc mai sigur”. Declaraţia sa a venit la scurtă vreme după ce ţara sa tocmai a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev şi a crescut bugetul alocat apărării.

Vicemareșalul Sean Bell, foto Linkedln
Vicemareșalul Sean Bell, foto Linkedln

Vicemareșalul Sean Bell, care a servit 32 de ani în RAF și a comandat Escadrila 1 (de vânătoare) și Forța Harrier, a declarat că Moscova nu mai este amenințarea de odinioară. El crede că mașinăria de război a Rusiei nu va mai reprezenta o amenințare pentru Occident timp de cel puțin un deceniu, după ce a fost măcinată de doi ani de conflict.

Fostul șef al apărării a adăugat că invazia barbară a lui Putin în Ucraina a epuizat forțele Kremlinului într-o asemenea măsură încât acesta „nu mai este în stare” să reprezinte o amenințare la adresa Europei pentru cel puțin un deceniu.

„În mod paradoxal, lumea a devenit un loc mai sigur de când Rusia a invadat Ucraina. Eram îngrijorați de capacitatea militară a Rusiei, dar acum Rusia nu este în stare să reprezinte o amenințare pentru Europa în următorii 10 ani”, a declarat el pentru MailOnline.

Și, în ciuda războiului din Europa, a luptelor în curs de desfășurare între Israel și Hamas și a atacului major cu drone și rachete al Iranului împotriva Ierusalimului, analistul militar a insistat că lumea nu se află în pragul unui nou conflict global.

„Nu suntem absolut deloc în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial. Războiul din Gaza se va încheia. Este evident că nimeni nu vrea să vadă o escaladare a acestuia... Războiul dintre Rusia și Ucraina se va încheia şi acesta”, afirmă vicemareșalul Sean Bell.

Potrivit Ministerul ucrainean al Apărării, Rusia ar fi înregistrat peste 400.000 de soldați morți sau răniți în cei doi ani de când Vladimir Putin a lansat invazia la 24 februarie 2022.

Prin comparație, aproximativ 15.000 de soldați sovietici au fost uciși și 53.000 au fost răniți în Afganistan în timpul războiului sovieto-afgan, care a durat nouă ani, din 1979 până în 1989. Prin urmare, acest lucru sugerează că pierderile rusești în Ucraina sunt de aproximativ șase ori mai mari decât cele suferite de sovietici în mai puțin de un sfert din timp.

De asemenea, Putin ar fi pierdut aproape 6.500 de tancuri, peste 12.000 de vehicule blindate și peste 330 de avioane și aproximativ 325 de elicoptere, potrivit statisticilor ucrainene.

Acţiunile Guvernului Marii Britanii îl contrazic

Carnagiul din Ucraina l-a determinat pe secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, să spună că lumea „a trecut de la o eră postbelică la o eră prebelică” și că Marea Britanie trebuie acum să fie pregătită pentru un conflict pe scară largă în viitorul apropiat.  El consideră că „amenințările la adresa păcii globale sunt în creștere” și că forțele armate britanice „trebuie să fie capabile să lupte și să câștige împotriva inamicului”.

„Putem vedea riscurile din întreaga lume. Iranul caută să escaladeze conflictul în Orientul Mijlociu, construind și înarmând un cordon mortal de forţe în jurul Israelului”, a spus secretarul britanic al Apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite