Rusia respinge rezoluția ONU pentru prevenirea cursei înarmărilor nucleare în spațiu. China s-a abținut

0
Publicat:

Moscova a calificat rezoluția Consiliului de Securitate, care ar fi cerut țărilor să nu desfășoare arme de distrugere în masă în spațiul cosmic, drept un „spectacol murdar”.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Rusia a s-a opus cu veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicită tuturor națiunilor să prevină o cursă periculoasă a înarmării nucleare în spațiul cosmic, descriind-o drept „un spectacol murdar”.

Rezoluția, sponsorizată de Statele Unite și Japonia, ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967, scrie theguardian.com.

„Veto-ul de astăzi ridică întrebarea: De ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea să ascundeți?”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.

Thomas-Greenfield a făcut aceste comentarii după ce a afirmat că președintele rus, Vladimir Putin, a declarat deja că Moscova nu are intenția de a desfășura arme nucleare în spațiu.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a respins rezoluția ca fiind „absolut absurdă și politizată” și a declarat că nu merge suficient de departe în interzicerea tuturor tipurilor de arme în spațiu.

Votul în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 13 voturi pentru, Rusia s-a opus și China s-a abținut.

Rusia și China au propus un amendament care ar cere tuturor țărilor, în special celor cu capacități spațiale importante, „să împiedice pentru totdeauna amplasarea de arme în spațiul cosmic și amenințarea cu utilizarea forței în spațiul cosmic”.

Însă SUA s-au opus, iar după vot Nebenzia a declarat: „Amândoi au fost de acord: «Vrem o interdicție privind amplasarea de arme de orice fel în spațiul cosmic, nu doar a armelor de distrugere în masă (arme de distrugere în masă).» Dar voi nu vreți asta. Și permiteți-mi să vă pun aceeași întrebare. De ce?"

El a spus că o mare parte din acțiunile SUA și ale Japoniei devin clare „dacă ne amintim că SUA și aliații lor au anunțat cu ceva timp în urmă planuri de a plasa arme... în spațiul cosmic”.

Ambasadorul american a declarat înainte de vot că lumea abia începe să înțeleagă „ramificațiile catastrofale ale unei explozii nucleare în spațiu”.

Aceasta ar putea distruge „mii de sateliți operați de țări și companii din întreaga lume și ar putea distruge serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depindem cu toții”, a spus ea.

Thomas-Greenfield a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie, după ce Casa Albă a confirmat că Rusia a obținut o capacitate „îngrijorătoare” de armă antisatelit, deși nu se crede că aceasta este încă operațională.

Guvernele au considerat din ce în ce mai mult sateliții de pe orbita Pământului ca fiind bunuri cruciale care permit o serie de capacități militare pe Pământ, comunicațiile spațiale și dronele conectate prin satelit în războiul din Ucraina servind drept exemple recente ale rolului supradimensionat al spațiului în războiul modern.

Putin a declarat la începutul acestui an că Rusia este împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu. „Poziția noastră este clară și transparentă: Am fost întotdeauna categoric împotriva și suntem acum împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu”, a declarat Putin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite