După ce peste noapte camionele ruseşti au staţionat la Voronej, azi au pornit din nou spre Ucraina. Kievul a trimis propriul convoi cu ajutoare spre est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convoiul cu ajutoare din Rusia pentru locuitorii din estul Ucrainei s-a pus din nou în mişcare FOTO Reuters
Convoiul cu ajutoare din Rusia pentru locuitorii din estul Ucrainei s-a pus din nou în mişcare FOTO Reuters

După ce a staţionat miercuri noapte în oraşul Voronej, convoiul de 280 de camioane Kamaz cu ajutoare umanitare pentru civilii din sud-estul Ucrainei îşi continuă drumul spre graniţa ruso-ucraineană.

Cel puţin 100 de camioane albe au rămas peste noapte staţionate pe aerodromul militar Baltimor din Voronej, transmite un corespondent al agenţiei RIa Voronej. O corespondentă a publicaţiei americane Financial Times, Courtney Weaver, a sosit în Voronej pentru a afla cauzele acestei staţionări.

Potrivit jurnalistei,care a discutat cu unul dintre însoţitorii convoiului, staţionarea a avut loc din cauza unor "pregătiri şi din motive tehnice".

"Însă nimeni dintre participanţii la acest convoi nu ştie pe unde anume camioanele vor trece frontiera ruso-ucraineană", scrie Weaver, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Ministerul rus de Externe anunţase anterior că acest convoi va ajunge miercuri seara la frontiera ruso-ucraineană, în postul Şebekino-Pletnevka, situat între regiunile Belgorod, în sudul Rusiei.

Coloana de camioane s-a despărţit în două, în apropierea oraşului rus Tula, afirmă politicianul ucrainean Evgheni Marciuk, fost ministru al apărării şi secretar al  Consiliului Naţional de Securitate (CNS), într-o postare pe facebook.

"Potrivit datelor pe care le deţin, coloana "pacificatorilor" ruşi, lângă Tula s-a divizat în două. A doua parte, aparent "pacificatoare", însă cu soldaţi şi tehnică, a plecat spre Doneţk. Această parte a convoiului va încerca să treacă frontiera prin porţiunea controlată de insurgenţii pro-ruşi", scrie Marciuk.

Marciuk a menţionat că în unele camioane "conţinutul este dubios", şi are informaţii că s-ar afla soldaţi şi tehnică militară.

"Cred că se pune ceva la cale. Nu în zadar Putin, cu toată echipa sa politică, s-a deplasat mai aproape de coloană, în Crimeea, de unde va rosti un discurs în faţa naţiunii", spune Evghenii Marciuk în postarea sa de pe facebook.
Autorităţile de la Moscova spun că încă nu s-a rezolvat problema legată de oferirea de către Ucraina a unui coridor umanitar pentru trecerea convoiului rusesc cu medicamente, alimente, hrană pentru copii, saci de dormit şi alte lucruri de primă necesitate. Încă nu se ştie unde, când şi în ce mod va fi distribuit ajutorul umanitar trimis de Rusia.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a cerut Rusiei să prezinte o listă detaliată a conţinutului camioanelor care transportă ajutoare umanitare în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii a declarat că informaţiile despre ajutoarele umanitare primite pe 12 august din partea Rusiei au un caracter general. „Autorităţile ruse au transmis CICR o listă a produselor, care include sticle cu apă, alimente şi generatoare” a spus el.

Altă demisie la vârful conducerii separatiştilor

În oraşul Doneţk, noaptea trecută au continuat schimburile de focuri dintre trupele ucrainene şi forţele separatiste pro-ruse. Cu ajutorul unor sisteme Grad, dislocate în suburbia Doneţkului, insurgenţii au tras asupra aeroportului Doneţk, controlat de trupele ucrainene.

Artileria ucraineană a aplicat lovituri asupra cartierelor Budennovsk şi Leninsk din sudul Doneţkului şi asupra cartierelor Kuibâşevsk şi Kievsk din nord-vestul oraşului.

Valeri Bolotov, şeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk, a anunţat că-şi suspendă activitatea. Este al doilea lider al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei care se retrage, într-o săptămână.

Locul lui va fi preluat de cel care coordona apărarea regiunii Luhansk, Igor Plotniţki, informează Europa Liberă. Cu o săptămână în urmă, Alexander Borodai anunţa că se retrage de la conducerea autoproclamatei Republicii din Doneţk. Este neclară şi situaţia comandantului separatiştilor din Doneţk, Igor Strelkov, despre care se relata miercuri că ar fi fost rănit.

Kievul trimite propriul convoi cu ajutor umanitar în estul ţării

 Autorităţile ucrainene au anunţat joi că au trimis propriul convoi umanitar destinat populaţiei din bastioanele rebele Doneţk şi Lugansk, în timp ce un convoi rusesc este în drum spre frontiera ucraineană sub acelaşi pretext, relatează AFP.

"Joi, 14 august, la ora 11.00, va fi trimis, din trei oraşe ucrainene, Kiev, Dnipropetrovsk şi Harkov, un convoi de camioane cu ajutoare pentru locuitorii din Lugansk şi Doneţk", a informat serviciul de presă al preşedinţiei, într-un comunicat.

"Crucea Roşie va distribui acest ajutor populaţiei civile din regiunile Doneţk şi Lugansk", două bastioane ale insurgenţilor proruşi, adaugă comunicatul.

Convoiul ucrainean, format din 15 camioane care transportau 240 de tone de produse de primă necesitate, se va opri în oraşul Starobilsk, aflat sub controlul Guvernului, la 97 de kilometri nord de Lugansk, de unde va fi preluat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Autorităţile ucrainene au decis miercuri să aloce 10 milioane de grivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populaţiei din estul ţării, afectată de patru luni de lupte între insurgenţii proruşi şi forţele guvernamentale.




 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite