NATO: Ambiţiile lui Vladimir Putin vizează nu doar Ucraina, ci şi Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin merg „dincolo de Ucraina” şi vizează inclusiv regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria, a apreciat, miercuri, secretarul general al NATO,  Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP, citată de Mediafax.

„Pot spune că sunt îngrijorat de ambiţiile Rusiei, deoarece ambiţiile lui Vladimir Putin merg dincolo de Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul islandez Sigundur David Gunnlaugsson.

„Noi am asistat la anexarea ilegală a Crimeei, am observat rolul Rusiei în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. De fapt, vedem că Rusia se află în spatele conflictelor îngheţate şi de lungă durată din Transnistria, în estul Republicii, din Abhazia şi din Osetia de Sud, în Georgia”, a mai adăugat Anders Fogh Rasmussen.

Moscova a recunoscut independenţa celor două teritorii separatiste proruse din Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud. Cu toate acestea, Rusia nu a recunoscut până acum independenţa regiunii separatiste Transnistria, din estul Republicii Moldova.

„Rusia doreşte ca prin intermediul acestor conflicte de lungă durată să împiedice o integrare euro-atlantică mai puternică a acestor ţări. Moscova are ambiţia să stabilească o sfera de influenţă rusă în vecinătatea apropiată”, a mai spus secretarul general al NATO.

În luna aprilie, Alianţa Nord-Atlantică a hotărât să suspende cooperarea militară cu Federaţia Rusă din cauza crizei din Ucraina.

Preşedintele american Barack Obama urmează să aibă o întâlnire cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, la summitul NATO din septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite